fejfájás

A fejfájásnak számos különböző típusa létezik, amelyeknek különböző okai és tünetei vannak. A legtöbbjük rövid ideig tart, és ritkán ad okot aggodalomra. Ha azonban valaki fel tudja ismerni, hogy milyen típusú fejfájásról van szó, akkor tájékozódhat arról, hogy hogyan kezelheti a legjobban, és hogy kell-e orvoshoz fordulnia.

A fejfájás számos módon jelentősen eltérhet, többek között:

 • Intenzitásban
 • Elhelyezkedésben
 • Gyakoriságban
 • Kiváltó indokban

A fejfájás típusai

Elsődleges fejfájás

Elsődleges fejfájásról akkor beszélünk, ha maga a fejfájás a fő probléma. Nem egy mögöttes betegség vagy állapot tünete. Bár az elsődleges fejfájásból eredő fájdalom megbéníthatja az embert, a fejfájás nem veszélyes. Az agy nem képes fájdalmat érezni, így az elsődleges fejfájással járó fájdalom a nyakban és a fej körül található, fájdalomérzékeny testrészek gyulladásából ered, többek között:

 • Idegek
 • Vérerek
 • Izmok

Az elsődleges fejfájásnak több kategóriája van. Az elsődleges fejfájás néhány leggyakoribb típusa a következő (részletesen lásd lent):

 • Migrénes fejfájás
 • Feszültség okozta fejfájás
 • Hipnikus fejfájás
 • Klaszteres fejfájás

Másodlagos fejfájás

A másodlagos fejfájást egy másik állapot okozza, amely a nyak és a fej fájdalomérzékeny területeit váltja ki. A másodlagos fejfájás ritka, de sokkal súlyosabb is lehet, mint az elsődleges fejfájás. A másodlagos fejfájás egy súlyosabb alapbetegség figyelmeztető jele lehet, többek között:

 • Agydaganatok
 • Aneurizma
 • agyhártyagyulladás, az agy gyulladását okozó bakteriális vagy vírusos fertőzés.
 • Nyak- vagy agysérülés

A másodlagos fejfájás jellemzően a semmiből tör elő, és kínzó.

Ha Ön vagy egy ismerőse hirtelen, bénító fejfájást tapasztal, fontos, hogy hívja a 104-et, és azonnal kérjen sürgősségi orvosi segítséget.

Fejfájás okai

A fejfájást számos helyi betegség okozhatja, például a: nyakon, szemekben, agyban, állkapocsban, fogakakban.

Néhány tényező, amely hozzájárulhat az elsődleges fejfájás kialakulásához:

 • Gyógyszerek
 • Dehidráció
 • Változó hormonszintek

Az egyéb tényezők, más néven kiváltó tényezők általában környezeti eredetűek vagy a táplálkozással kapcsolatosak:

 • Pulzáló vagy erős fény
 • Bizonyos élelmiszerek (koffein, vörösbor, csokoládé, érlelt sajtok).
 • Stressz
 • Alvás (túl sok vagy túl kevés)

Migrénes fejfájás

A migrén a fejfájás leggyakoribb formája, de nem minden fejfájás migrén. A „migrén” kifejezés olyan fejfájásra utal, amely általában (de nem mindig) a fej egyik oldalán jelentkezik. A fejfájás jellemzően két és hetvenkét óra között tart, és gyakran jár hányingerrel és/vagy hányással, fény- és/vagy hangérzékenységgel. A fájdalom jellege jellemzően lüktető fájdalom.

A migrénnek több kategóriája van: az olyan migréneket, amelyeket egy figyelmeztető tünet, az úgynevezett aura előz meg, klasszikus migrénnek vagy aurás migrénnek nevezzük. A fájdalommal és figyelmeztetés nélkül kezdődő migréneket közönséges migrénnek vagy aura nélküli migrénnek nevezik. Más, kevésbé gyakori formák közé tartozik a komplikált migrén, a hemiplegikus migrén, a bazilaris migrén, a szemészeti migrén, a szemészeti migrén és az acephalgiás migrén. A migrén része lehet a kevert fejfájásképnek is, amikor a betegnek egynél többféle fejfájása van (pl. migrén + feszültségtípusú). Fontos tudni, hogy milyen típusú fejfájása van, mert a kezelés nagymértékben eltér a különböző fejfájástípusok esetében.

A migrén nem az Ön hibája
A migrén genetikai és krónikus betegség, mint az asztma vagy a cukorbetegség, nem pedig pszichológiai vagy szociális állapot. A migrénre jelenleg nincs gyógymód, azonban, mint más krónikus betegségek esetében, egyre inkább képessé válunk az állapot kezelésére. Ez azt jelenti, hogy intézkedéseket teszünk a fejfájást kiváltó okok azonosítására, életmódot módosítunk ezek elkerülése érdekében, és gyógyszerekkel és más terápiás módszerekkel kezeljük a fejfájást, ha az jelentkezik.

Ritka az a beteg, aki felfedezi fejfájásának okát. A migrénben szenvedők túlnyomó többsége számára úgy tűnik, hogy apró dolgok kombinációja, például az alvás, az étkezés és a testmozgás beállítása vagy bizonyos részleges kiváltó okok elkerülése járul hozzá. A migrén az életszakaszok során változik, és ami az egyik ponton működik, az egy másik ponton már kevésbé hatékony lehet. Hasonlóképpen, ami egy adott körülmények között nem működött, az hatásossá válhat, amikor ezek a körülmények megváltoznak.

A lényeg az, hogy a migrén kezelhető, de éberségre, nyitottságra, a részletekre való odafigyelésre, a környezet tudatosságára és egy hozzáértő, elkötelezett és együttérző egészségügyi szolgáltatói csapat segítségére van szükség ahhoz, hogy a kontrollt megszerezzük és fenntartsuk, és a kezelési tervet az életünk alakulásával együtt fejlesszük. Minden migrénes más és más, és semmilyen weboldal nem helyettesítheti a gondos kórtörténetet és a szakképzett fejfájásszakértővel végzett vizsgálatot.

Tenziós fejfájás, „feszültség fejfájás”

A feszültség típusú fejfájás valószínűleg a migrén után a második leggyakoribb fejfájástípus. Gyakran nevezik „kalapszalag” fejfájásnak, mert jellemzően a tarkó, a halánték és a homlok körül fájdalmas, mintha egy szűk kalap lenne a helyén. Kezdetben általában nyomásszerűek, és óráktól napokig tarthatnak. A feszültségtípusú fejfájás együtt járhat a migrénnel, és az egyik átalakíthatja vagy kiválthatja a másikat.

A feszültségtípusú fejfájás gyakran jól reagál a fizikoterápiára, a relaxációs terápiára és a gyulladáscsökkentőkre vagy izomlazítókra. Mítosz, hogy a feszültségtípusú fejfájás kevésbé fájdalmas vagy kevésbé akadályozó, mint a migrén.

Hypnikus fejfájás

Ez egy ritka fejfájásforma, amely 40 és 80 év közötti embereknél fordul elő. Egyedülálló abban a tekintetben, hogy kizárólag éjszaka jelentkezik, és jellemzően 15-60 percig tart. A fejfájás általában minden éjszaka ugyanabban az időpontban jelentkezik, általában globális (nem csak az egyik oldalon), és nem jár orrfolyással, könnyezéssel vagy más „klaszteres” jellemzőkkel. Speciális kezelések léteznek erre a fejfájásra, amely jellemzően nem reagál a szokásos fejfájás elleni gyógyszerekre.

Cluster fejfájás, „klaszteres fejfájás”

A közhiedelemmel ellentétben a klaszteres fejfájás nem egyszerűen a fejfájások egy csokorba gyűlt csoportja. A klaszteres fejfájás a fejfájás egy olyan típusa, amely viszonylag rövid ideig tart (a migrénhez képest), és általában 20 perc és két óra között tart. Mindig egyoldalú, és olyan tünetekkel jár, mint az egyik oldalon jelentkező orrdugulás, könnyezés, pupillatágulat vagy leesett szemhéj.

A fejfájás általában naponta többször vagy rendszeresen jelentkezik napoktól hetekig tartó időszakon keresztül, majd változó ideig, általában hetektől hónapokig eltűnik. A klaszteres fejfájás kezelése jelentősen eltér a többi fejfájástípus kezelésétől. A klaszteres fejfájás a hírnév szerint az elképzelhető legfájdalmasabb fejfájások közé tartozik. Fontos, hogy már a cluster kialakulása előtt rendelkezzünk egy kezelési tervvel.

Fejfájás ellen: A fejfájás kezelése és a fejfájás enyhítése

A krónikus fejfájásban szenvedők számára fontos a kezelési terv.

A fejfájás kezelésére használt fő kezelési terv kategóriák közé tartoznak:

Mentőcsomagok: Kezelés, amikor a fejfájás szembeötlően jelentkezik.
Megelőzés: A fejfájás kialakulásának megelőzését célzó kezelések
Életmódváltás: A fejfájást kiváltó tényezők azonosítására, módosítására és kiküszöbölésére irányuló stratégiák.

Kiegészítő gyógyászati stratégiák
Fekvőbeteg-ellátás

A krónikus fejfájás egyszerre lehet frusztráló és legyengítő. A fejfájás típusának azonosítása az első lépés a fájdalom kezelésében és a sikeres kezelési lehetőségek megtalálásában.

Minden egyes fejfájás típushoz más-más kezelési módszerek tartoznak, amelyek hatékonyak lehetnek a fejfájás fájdalmának kezelésében. A fejfájás kezelése azonban legalább annyira művészet, mint amennyire tudomány. Két páciens, aki ugyanúgy írja le a fejfájás fájdalmát, nem feltétlenül talál enyhülést ugyanattól a fejfájáskezeléstől. Gyakran szükség van a próbálkozás és tévedés folyamatára, hogy megtaláljuk a hatékony kezelési lehetőségeket.

Fejfájás enyhítése és kezelése migrénes fejfájás esetén

A migrénes fejfájás fájdalma erős, lüktető fájdalom lehet, amely akár napokig is eltarthat. Sok migrénben szenvedő embernek a családjában már előfordult migrénes fejfájás. A migrénes fejfájás hatékony kezelése a következők:

 • Pihenés csendes, sötét szobában
 • Forró vagy hideg borogatás
 • Masszázs
 • Triciklikus antidepresszánsok
 • Transzkraniális mágneses stimuláció, egy olyan terápia, amely elektromos árammal stimulálja az idegsejteket az agyban.

Fejfájás enyhítése és kezelése a feszültség okozta fejfájás esetén

A feszültség okozta fejfájást „kalapszalag” fejfájásnak is nevezik. Ez azért van így, mert az ilyen fejfájásokból eredő fájdalom a tarkó, a halánték és a homlok körül helyezkedik el. Néhány órától néhány napig is eltarthatnak. A feszültség okozta fejfájás esetén hatékony kezelési lehetőségek közé tartoznak:

 • Fizikoterápia
 • izomlazítók
 • A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók (aszpirin, ibuprofen)

Fejfájás enyhítése és kezelése klaszteres fejfájás esetén

A klaszteres fejfájás a fejfájás egy olyan típusa, amely viszonylag rövid ideig tart, általában 20 perc és két óra között. Tünetei közé tartozik az orrdugulás és a könnyezés. A klaszteres fejfájás hatékony kezelési lehetőségei közé tartoznak:

 • Injektálható gyógyszerek
 • vényköteles orrspray-k
 • Oxigénterápia (tiszta oxigén belélegzése maszkon keresztül)
 • Megelőző gyógyszerek

A hipnikus fejfájás enyhítése és kezelése

A hipnikus fejfájás túlnyomórészt a menopauza utáni nőket érinti, és éjszakai alvás közben jelentkezik. A hipnikus fejfájás hatékony kezelési lehetőségei közé tartoznak a lefekvés előtti adagok:

 • Kalciumcsatorna-blokkolók (növelik a szív vér- és oxigénellátását).
 • koffein
 • Lítium

A fejfájás diagnosztizálása

A fejfájás diagnosztizálásához teljes kórtörténetet szükséges. Ez az első és gyakran a legfontosabb része a fejfájás diagnózisának. Válaszok szükségesek az Ön által tapasztalt fejfájás típusára vonatkozóan, többek között: gyakoriság, súlyosság, helyszín

A kórtörténet mellett fejlett diagnosztikai technikákat is alkalmazhatunk fejfájásának azonosítására. Ezek a vizsgálatok különösen hatékonyan segítenek a másodlagos fejfájás diagnosztizálásában. Ezek közé tartozhat:

 • Erythrocyte sedimentation rate (ESR), egy vérvizsgálat, amely kimutatja a gyulladást.
 • MRI
 • CT-vizsgálat
 • Digitális szubtrakciós angiográfia, egy minimálisan invazív vizsgálat, amely röntgensugár és jódkontrasztanyag segítségével képet készít az agyi erekről.
 • Gerincvelői csapolás, az agyi vérzés, illetve bakteriális vagy gombás fertőzés jelenlétének megállapítása céljából

Összegzés

A fejfájás fajtájától függően lehet életünk kellemetlen velejárója, de lehet komoly jelzés egészségi állapotunk romlásával kapcsolatosan. Mindenképpen célszerű foglalkozni vele, legjobb orvos segítségét kérni a pontos diagnózisban.

A cikk forrása: https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/brain-and-nerves/headache.html