gyömbér káros hatásai

A gyömbér ősi fűszernövény és ma is kedvelt a gyömbér sör, a gyömbér szörp, gyömbér tea, vagy a gyömbéres sütemény. Számos fűszerkeverék egyik lényeges összetevője a gyömbér, ami valóban egyedi finom ízt adhat ételeinknek. Téli „taknyos időszakban” pedig nincs is jobb egy jó mézes gyömbérteánál. Gyógyhatásáról újabban legendákat zengenek és valóban vannak pozitív hatásai, de mint mindig ésszerű keretek közt célszerű alkalmazni és csodát ne várjunk tőle.

A gyömbért az alternatív gyógyászatban valószínűleg hatékony segítségként használták a műtét utáni hányinger és hányás, szédülés, menstruációs fájdalmak, ízületi gyulladások kezelésében, valamint a reggeli rosszullét megelőzésében.

A gyömbért súlycsökkentésre, valamint utazási és tengeri betegség megelőzésére is használták. A kutatások azonban kimutatták, hogy a gyömbér nem feltétlenül hatékony ezeknek a betegségeknek a kezelésében.

A kutatások által nem bizonyított egyéb felhasználási területek közé tartozik a hirtelen légzési elégtelenség, az alkoholos másnaposság, a kemoterápia miatti hányinger és hányás, a gyomorpanaszok, a magas koleszterinszint, a migrén, az edzés utáni izomfájdalmak, a rheumatoid arthritis, a nyelési nehézségek, az étvágytalanság, a megfázás és egyéb állapotok.

A gyömbér káros, vagy kellemetlen hatásai

A gyömbér nem csak egy ízesítő összetevő, hanem egy nagyon népszerű ayurvédikus gyógynövény is, amely számos gyakori betegség kezelésében segít. Az ételek ízesítésétől kezdve a méreganyagok kiöblítéséig ismert varázslatos jótékony hatásáról, ezért esküsznek rá a szakácsok és az orvosok is. De meglepődve fogja tapasztalni, hogy ez a varázslatos összetevő mellékhatásokat is okozhat. Míg a mellékhatások nagyrészt a gyömbér túlzott fogyasztása miatt jelentkeznek, sok esetben csak úgy súlyosbítja az egészségügyi problémákat. Természetesen a téli mézes gyömbér tea valószínűleg nem fog ilyen problémákat okozni, de a mértéktelen használattal kockázatokat is vállalhatunk.

Hasmenéshez vezethet

Nagy mennyiségben fogyasztva a gyömbér hasmenést okozhat. Kíváncsi vagy, hogy miért? A szakértők szerint felgyorsítja a táplálék és a széklet áthaladását a beleken, és nyugtalanságot okoz, ami gyakran bélrenyheséghez és gyengeséghez is vezet.

Nem biztonságos a terhesség alatt

A nőgyógyászok szerint a gyömbér fogyasztása az előírt napi 1500 mg-os határértéket meghaladóan növelheti a vetélés kockázatát. A biztonság kedvéért azt javasolják, hogy terhesség alatt kerüljük a túl sok gyömbért, vagy csak az orvossal való konzultációt követően fogyasszuk.

Vérzékenységet okozhat

Mindannyian tudjuk, hogy a gyömbér vérlemezke-ellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Azt is megállapították, hogy ha szegfűszeggel vagy fokhagymával együtt fogyasztjuk, tovább növeli a túlzott vérzés kockázatát.

Hatással van a szívre

A szívspecialisták azt javasolják, hogy a vérnyomásgyógyszereket szedők kerüljék a gyömbér fogyasztását. Úgy vélik, hogy a gyömbér nagy dózisa súlyosbítja a szívbetegségeket, és szabálytalan szívveréshez vezethet.

Gázképződést és puffadást okozhat

A kutatások szerint a gyömbérnek lehetnek mellékhatásai, például bélgázok és puffadás. Bizonyított, hogy a gyömbér hatással van a felső emésztőrendszerre, ami egyes esetekben felső emésztési gázokhoz és puffadáshoz vezet.

Rossz lehet a gyomornak

A gyömbér egy erős összetevő, ha éhgyomorra fogyasztják, gyomorstimulációhoz vezethet, ami emésztési zavarokhoz és gyomorpanaszokhoz is vezet.

Szájirritáció

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztásakor allergiát okoznak. Ezt orális allergia szindrómának is nevezik. A szakértők szerint ez gyakran előfordul a gyömbér fogyasztásakor, amikor a száj viszketni kezd. Ez az irritáció kellemetlen ízérzéshez vezethet. Bizonyos esetekben a kapcsolódó allergiához tartozik a száj bizsergése és duzzanata.

forrás: timesofindia.indiatimes.com