számítás

Megtakarítási eszközeink megválasztásánál mindenképpen figyelembe kell venni, milyen időtávban gondolkodunk, ezért egy jól diverzifikált portfólióban a nyugdíjbiztosítás mellett a lekötött betét és az állampapír is fontos szerepet tölthet be. A megfelelő eredmény érdekében természetesen elengedhetetlen a különféle eszközök priorizálása, ám azt feltétlen szem előtt kell tartanod, hogy hazánk társadalombiztosítási rendszere egyre ingatagabb lábakon áll, ennek következtében pedig már a közeljövőben számíthatunk a korhatár kitolódására és az ellátás reálértékének fokozatos csökkenésére.

Ezt csak megfelelő öngondoskodási formák alkalmazásával kerülheted el, ám ezek kiválasztásánál rendkívül körültekintően kell eljárnod. Tudniillik személyes preferenciáink nagyban meghatározzák, melyik csomag lesz az ideális számunkra. A Grantis nyugdíjbiztosítási tanácsadó útmutatójában erről is szó esik. A legbölcsebb, amit tehetsz, hogy már a folyamat legelején kikéred egy független pénzügyi tanácsadó segítségét. Így eljárva ugyanis biztos lehetsz benne, a legmegfelelőbb konstrukciók kerülnek majd kiválasztásra.

Használd ki a nyugdíjbiztosítás adta előnyöket

Tekintettel arra, hogy évről évre egyre nagyobb dilemmát jelent az időskori anyagi biztonság megteremtése, napjainkban már számtalan eszköz található a piacon, amivel ezt a célt elérhetjük. Akadnak pénztári, illetve banki konstrukciók is, így az ÖNYP és a NYESZ mellett a nyugdíjbiztosítás jelenti a leghatékonyabb megoldást. Utóbbi ráadásul akkor is kellő védelmet biztosít, ha velünk esetleg történne valami, hiszen a kockázatviselési szolgáltatás komolyabb tragédia, illetve rokkantság esetében is térít, méghozzá hagyatéki eljáráson kívül. Szintén szem előtt kell tartanunk az adójóváírásban rejlő pluszt is. Ez éves szinten a befizetésünk 20 százaléka lehet, az összeget pedig törtvényileg 130 ezer forintban maximalizálták. A másik két forma kombinálásával ugyanakkor ez a jóváírás a 280 ezer forintot is elérheti, ami hosszú távon igen jelentős hozamnövekedést eredményezhet. Egy alaposan megtervezett portfólió segítségével tehát könnyedén bebiztosíthatjuk passzív éveink anyagi stabilitását, mindemellett a nyugdíjbiztosítás speciális struktúrájának hála az addig eltelt időben is kellő védelmet adhatunk szeretteinknek. Ezzel együtt a hosszú távú terveid mellett gondolnod kell a rövidebb lejáratú megtakarításaidra is. Szerencsére a kínálat hatalmas, hiszen a lekötött betét mellett az állampapírok is egy szinte kockázatmentes megoldást kínálnak, a magasabb rizikóval járó konstrukciók pedig még ennél is nagyobb számban érhetők el.

A lekötött betét egy kiváló alternatívát jelent

Mielőtt bármelyik forma mellett letennéd a voksod, nagyon alaposan át kell gondolnod, milyen elvárásokat támasztasz és mik a pontos céljaid. Ugyancsak mérlegelni kell a kockázattűrő képességedet is, hiszen ez utóbbi alapjaiban határozza meg, melyik alternatívák megfelelők számodra. Vizsgálnod kell az adott idő alatt elérhető hozamot is. A Biztos Döntés lekötött betét kalkulátorával ezt is megtudhatod. Ne feledkezz meg a biztonsági tartalék képzésének fontosságáról sem. Legyen legalább félévnyi keresetednek megfelelő összeg könnyen hozzáférhető, bármikor mozgósítható formában. Erre a lekötött betét például kiválóan alkalmas. Rugalmas, teljesen biztonságos és kiszámítható, pénzedet akár 1 hónapra is a bankra bízhatod, de a futamidő az egy évet is meghaladhatja. A lekötött betét után járó kamatot ugyan 15 százaléknyi adó terheli, ám összességében sokkal előnyösebb megoldást jelent, mintha csak készpénz formájában tartanád a biztonsági tartaléknak szánt összeget.