geometria matek

A paralelogramma az egyik ismert síkidom, négyszög a geometria világában. Sokan tisztában vannak azzal, hogy hogy néz ki – de pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik ez a négyszög? Mit állíthatunk, mondhatunk el például az oldalai állásáról, vagy pedig a belső szögeinek az összegéről? Íme, lássuk a válaszokat!

Mi az a paralelogramma?

A paralelogramma olyan négyszög, melynek 2-2 szemközti oldala egymással párhuzamos. Nem a legspeciálisabb négyszög – speciálisabb nála a rombusz, téglalap és a négyzet, de kevésbé speciális például a trapéz.

A paralelogrammának vannak olyan tulajdonságai, melyek gyakorlatilag mindig igazak erre a négyszögre. Ilyenek például az alábbiak:

  • Egy oldalon fekvő szögei 180 fokot tesznek ki
  • Egymással szemközti oldalai egyenlő hosszúságúak
  • Az átlók metszéspontja képezi a szimmetriaközéppontját
  • Középpontosan szimmetrikus alakzat

Mint láthatjuk, legalább 4 olyan különböző tulajdonságot lehet megemlíteni, mely minden esetben igaz erre a négyszögre.

Hogyan kell a kerületét és a területét kiszámolni?

A paralelogramma kerületét úgy kell meghatározni, hogy összeadjuk az oldalait, a területét pedig úgy, hogy összeszorozzuk az egyik alap hosszát a hozzá tartozó magasság hosszával.

Hol kerül elő az iskolai számonkérés során?

A paralelogrammáról először általános iskola negyedik osztályában kerül elő, de később még részletesebben tanulnak róla hetedik osztályban. Gimnáziumi éveink alatt folyamatosan előkerül ez a fogalom, és az érettségin és gyakorlatilag minden évben kerül elő olyan feladat, amikor paralelogrammával kapcsolatos számításokat kell végezni.

De arra is sokszor van példa, hogy elméleti jellegű kérdéseket tesznek fel a négyszöggel kapcsolatban, és I-H feleletjelleggel kell a válaszokat megadni.

Paralelogrammával kapcsolatos érdekes írások, cikkek:

https://profifelkeszito.net/a-paralelogramma-terulete-kerulete-es-tulajdonsagai

https://matek-erthetoen.hu/paralelogramma-terulete/

https://tananyag.mdoe.hu/mod/book/view.php?id=42&chapterid=84