önfejlesztés

Önképzés, önfejlesztés. Mit jelent?

Az önképzés és önfejlesztés olyan folyamat, amelynek során tudatosan igyekszünk jobbítani képességeinket életünk különböző területein. Ez személyes fejlődésünk tudatos előmozdítása készségeink, kompetenciáink, kommunikációs módszereink és ismereteink fejlesztése révén. Észre kell vegyük, hogy az életben mindig vagy fölfelé, vagy lefelé haladunk. Tehát folyamatosan változunk, ha akarjuk, ha nem. Azonban nem biztos, hogy olyan irányban, ahogy mi szeretnénk. Tehát ha számunkra értékes irányban szeretnénk változtatni magunkon, akkor érdemes tudatosan megélni és kiteljesíteni a bennünk rejlő fejlődési lehetőségeket. Karrier tanácsadás és életvezetési tanácsadás ülések során rendszeresen foglalkozunk ezzel a témakörrel.

Miért fontos az önfejlesztés?

Az önfejlesztés segít erősségeink kibontakoztatásában, mentális egészségünk javításában és a kapcsolataink gyógyításában is. Az önfejlesztés néhány módja közé tartoznak az olyan egyszerű feladatok, mint például egy könyv elolvasása, valami új dolog kipróbálása, meditáció vagy akár a korai ébredés reggelente. Nagyon sok egyszerű, hatékony módja van az önfejlesztés elindításának.

Ez a folyamat bölcsebbé, kiegyensúlyozottabbá és boldogabbá tehet.

10 tipp, hogyan fejleszd magad

  1. Növekedés-orientált gondolkodásmódot sajátíts el!

Ezt értsd úgy, hogy arra fókuszálj, mit tehetsz hozzá magadhoz, ahelyett, hogy arra fókuszálnál, amit nem szabad, vagy amit nem akarsz tenni. Ha mereven gondolkodsz, előfordulhat, hogy visszariadsz a kihívásoktól, mert nem akarsz mások előtt szégyenkezni az esetleges kudarc miatt. Kudarckerülőnek is nevezhetjük az attitűdöt. Ha a hibázástól félsz, illetve attól, hogy mit gondolnak rólad mások, félelmed arra vezethet, hogy elkerüld a kihívásokat és az új tapasztalatokat. Sokszor olyan tapasztalatokat, amelyek segítenének fejleszteni magad, és megteremteni azt az életet, amire vágysz. Ha „növekedési” gondolkodásmóddal rendelkezel, akkor a kockázat ellenére is élvezheted a kihívásokat. És nem túlzottan érdekel, nem fognak-e kinevetni vagy leszólni mások, ha valami nem sikerül. Karrier coaching üléseken sokszor hívom fel ügyfeleim figyelmét arra, mennyire milyen hajlamosak vagyunk túlbecsülni, hogy mit szólnak a kudarcainkhoz. Mivel erősen rá vagyunk fókuszálva a saját életünk sikereire és kudarcaira, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mások is hasonlóan sokat foglalkoznak velünk. Pedig ez nagyon nincs így! A többiek annyira el a maguk erőfeszítéseivel és szégyenével foglalkoznak, nem a miénkkel. Ha bátran kipróbálsz dolgokat és nem szégyenled az esetleges kudarcot, garantáltan könnyebben tanulhatsz meg új készségeket.

2. Képzeld magad vállalkozónak!

Itt a „kipróbálom és megoldom” attitűdre gondolok. Nem arra, hogy mindenkinek ténylegesen vállalkozóvá kéne válni.

Mert az ismeretlen vizeken evező „vállalkozók” innovatívak kell legyenek, nem járhatnak kitaposott utakon, folyamatosan érik őket az új kihívások. Gyakran új jogszabályoknak kell megfelelni, majd megjelenik egy új konkurens, aztán megváltozik a vevők preferenciája, és így tovább. Így folyton alkalmazkodni kell és újratervezni, és mindenféle helyzetben boldogulni. Ha elsajátítod ezt a mentalitást, akkor megtanulod, hogyan érheted el a céljaidat folyamatosan változó körülmények között. Virginia Satir szavaival „nem az határozza meg a sorsunkat, hogy mi történik, hanem az, ahogyan a történésekkel megbírkózunk”.

  1. Tanulj meg megnyugodni, oldd a stresszt!

A magas szintű stressz nem csak az egészségünkre és a jóllétünkre ártalmas, de megakadályozhatja, hogy hatékonyan kövessük és elérjük az önfejlesztési céljainkat. Ha megtanulsz néhány stresszcsökkentő stratégiát, a tested és az elméd jobban fel lesz készülve az elkerülhetetlenül felmerülő kihívások kezelésére.

  1. Fejleszd a jó dolgokra fókuszálás képességét.

Az élet néha nehéz. Sőt sokszor. Mindannyian tapasztalunk hullámhegyeket és hullámvölgyeket. De nem egyformán reagálunk ezekre. Vannak, akik hagyják, hogy a nehéz idők legyőzzék őket. Más emberek, akik pozitívan gondolkodnak, könnyebben veszik az akadályokat. Ezért annyira fontos, hogy igyekezz a jó dolgokra figyelni.

  1. Egészségesebben használd a telefont!

Nagyon sok embert egyszerűen beszippant a mindig kéznél lévő mobiltelefon vagy más készülék, hagyva, hogy ezek a tárgyak átvegyék az időbeosztás feletti uralmat. Sőt, az eszközök sokszor az érzelmeink irányítását is kiveszik a kezünkből, gondoljunk csak például a facebook-ra. Nem csoda, hogy manapság olyan nehezen építünk fel új készségeket, sőt oly nehezen élünk aktív életet, hiszen a figyelmünket és az energiánkat felemészti a technológia. Jusson eszedbe, hogy az eszköz van érted és nem fordítva.

  1. Igyekezz rugalmas maradni!

A reziliencia a rugalmas alkalmazkodás képességét jelenti, azt, ha az ember a külső hatásokhoz sikeresen tud adaptálódni. Ez az egyik legfontosabb készség a sikerhez. Hiszen egyikünk sem fog semmit elérni, ha nem próbálkozunk tovább, amikor kudarcot vallunk.

  1. Légy tudatában a jelen pillanatnak!

Amikor figyelmesek vagyunk és jelen maradunk a pillanatban, akkor minden napot úgy veszünk, ahogyan jön. Átéljük az adott pillanatot, anélkül, hogy örökké a múlton rágódnánk, vagy a jövő miatt rettegnénk. Örömünket leljük a „jelen” egyszerű és csodálatos részeiben.

  1. Vigyázz az egészségedre!

Kezdd a bélrendszered egészségének megőrzésével vagy javításával és a méreganyagoknak való kitettség korlátozásával, illetve a fizikai aktivitással, természetjárással, sporttal.

  1. Fejlődj folyamatosan új utakon!

Minél többféleképpen fejlesztjük magunkat, annál szélesebb körűek lesznek képességeink, és annál több sikert érünk el általában. Próbálj meg tehát új érzelmi készségeket is tanulni. Lehet, hogy megtanulsz valamit, ami megváltoztatja az egész életedet.

  1. Fejleszd az emberi kapcsolataidat!

Az önfejlesztés talán legkritikusabb eleme a külvilághoz való kapcsolódásunk, a kommunikáció és az embertársainkkal való együttélés.

Minden boldogságról szóló kutatási eredmény azt mutatja, hogy a jó kapcsolatokat ápoló emberek hosszabb, egészségesebb és boldogabb életet élnek antiszociális társaiknál.

Szeretettel,

Tomori Nóra, karrier és életvezetési tanácsadó

karrier-boldogsag.hu