erdő

Sokszor előfordul, hogy a madármegfigyelések során a távcső tulajdonképpen nem alkalmas a tőle elvárt feladat végrehajtására. A távcsővel nem lehet jól látni a madarakat, ha sikerül is megtalálni, akkor képtelenség a látómezőben tartani vagy lehetséges, hogy a színeket sem tudjuk majd jól megkülönböztetni. Egy ilyen távcső nem biztosítja senki számára az élményt, ami miatt a természetbe kilátogatott, ezért érdemes még a vásárlás előtt előzetesen tájékozódni.

Milyen távcsövet érdemes választani?

Csak olyan termék mellett szabad dönteni, amely gyenge fényviszonyok mellett is teszi a dolgát és megmutatja még a legapróbb részleteket is. Amikor egy gyorsan mozgó madárra fókuszálunk, akkor elengedhetetlen, hogy a távcső erre alkalmas legyen. A széles látómező biztosítja azt, hogy repülés közben is gond nélkül nyomon követhessük a madarakat. Nedves vagy párás időben el kell kerülni a bepárásodást, ezért érdemes odafigyelni a lencseválasztásra is.

Mit jelentenek a számok?

A távcsövek mindegyikénél különféle számokkal találkozhatunk. Az első szám a nagyítást jelöli, a második az objektív átmérőjét jelzi milliméterben. Azzal viszont nem árt tisztában lenni, hogy minél nagyobb egy objektív, annál nehezebb lesz majd a távcső, ami lehetséges, hogy a terepre már nem lesz annyira ideális. A 30 milliméteres már kicsi lehet a madarak megfigyeléséhez, de a 70 már túl sok. Érdemes 40-50 milliméteres objektívet választani, amely se nem könnyű, se nem túl nehéz profi távcső beszerzését teszi lehetővé. Ezzel a termékkel már gyenge fényviszonyok mellett is tökéletes élményben lehet részünk. Amennyiben egy 35 mm körüli távcsövet választunk, akkor számolnunk kell azzal, hogy gyenge fényviszonyok mellett nem fogjuk tudni használni.

Válasszunk megfelelő nagyítással rendelkező terméket

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nagyon erős távcsövet vásárolnak, mert úgy gondolják, minél jobb a nagyítás annál jobban fognak vele látni. Ez nem így van, hiszen a látómező és a fényerő prioritást élvez. Arról nem is beszélve, hogy ha nagyon nagy a nagyításunk, akkor elképzelhető, hogy semmit sem fogunk vele jól látni. Minél nagyobb a nagyítás annál inkább érződik a kezeink remegése, azáltal hosszú távon nagyon nehéz lesz használni a távcsövet.

A távcső ár szempontjából sem mindegy, hogy milyen döntést hozunk, így fokozottan figyeljünk oda mindenre vásárláskor.

Fotók forrása: Canva