egész nyáron virágzó virágok

Melyek a legjobb évelők, amelyek hosszú virágzási időszakot kínálnak? Élvezze a nyári színeket ezekkel a hosszan virágzó kedvencekkel!

Az évelő virágok egyik vonzereje az, hogy évről évre visszatérnek, és minden tavasszal megszabadítják Önt az újratelepítés kötelezettsége alól. Hátránya, hogy a legtöbb évelő növény rövidebb ideig virágzik, mint az egynyári virágok. Egyes évelő fajok csak egy-két hétig virágoznak, mielőtt elhalványulnak. Ha olyan kertet szeretne, ahol mindig virágzik valami, ezt nehéz lehet elérni, ha csak évelő növényeket használ.

De nem lehetetlen. Több hosszan virágzó évelő növény létezik, mint gondolná, és ha a kertjét a megfelelő fajokkal tervezi meg, akkor is lehetővé teszi, hogy tavasztól őszig virágozzanak, ha csak évelőket ültet. Bár a kert gondos tervezésével, a rövid virágzású fajok megfelelő sorrendbe állításával is lehet állandó színt elérni, sokkal könnyebb, ha olyan fajokat választ, amelyek mindegyike több hétig virágzik.

18 nyáron virágzó évelő

Íme néhány évelő faj, amelyet érdemes megfontolni, ha az a célunk, hogy olyan kertet alakítsunk ki, amelyben mindig virágzik valami.

1. Bugás lángvirág

Júliusban a kerti flox (Phlox paniculata) a kert egyik alapnövénye. Ez a hosszan virágzó évelő növény nyár közepétől egészen őszig virágzik, de hajlamos lehet a lisztharmatra, egy gombás betegségre, amely bár ritkán okoz komoly károkat, de elcsúfíthatja a növényt. Az újabb fajták, mint például a fehér ‘David’, azonban ellenállnak a lisztharmatnak, és lombjuk egész nyáron szép és egészséges marad. A Phlox az enyhe nyári hőmérsékleten, jó levegőjű helyen érzi magát a legjobban. Az elhasznált virágokat le kell fejezni, hogy megakadályozzuk a burjánzó önvetést.

Phlox paniculata

Színváltozatok: Rózsaszín-lila, fehér
Napsütésnek való kitettség: Teljes naptól a félárnyékosig
Talajigény: Talajigénye: Közepes nedvességtartalmú, jó vízelvezetésű talajra van szükség.

2. Stella de Oro Sásliliom

A Stella de Oro daylily (Hemerocallis ‘Stella de Oro’) egyike a Hemerocallis nemzetségen belül kiválasztott fajok keresztezésével létrehozott több mint 50 000 hibrid daylilynek. A Stella de Oro egy kompakt növény (22-35 cm magas), amely nagyon hosszú virágzási időszakáról ismert (májustól júliusig), bár az egyes virágok csak egy napig tartanak. A Stella de Oro kevés gondozást igényel, de bármikor szétválasztható, amikor új növényeket szeretne szaporítani. Egy rokon fajtája, a Hemerocallis ‘Black-Eyed Stella’ hasonló színű, de valamivel magasabb, és bordó közepű a virágokban.

sásliliom

Színváltozatok: Sárga, arany, kétszínű
Napfénynek való kitettség: Teljes naptól a félárnyékosig
Talajigény: Talajigénye: Közepes nedvességtartalmú, jó vízelvezetésű talajra van szükség.

3 Becky Shasta Százszorszép

Ha visszautazunk a történelem ködébe, akkor azt találjuk, hogy a „százszorszép” szót egykor „nappali szem”-nek írták – ez a nap metaforája, és nagyon is tükrözi a növény által teremtett hangulatot. Nehéz úgy szemlélni egy százszorszépet, hogy ne jöjjön ki belőle a napfényes életszemlélet. De ez a klasszikus virág több mint szemet gyönyörködtető. A Becky Shasta százszorszép (Leucanthemum × superbum ‘Becky’) a Shasta százszorszép fajták legjobbjai közé tartozik – ezek a növények szívósak, ellenállóak és kitartóak, ami meghazudtolja finom megjelenésüket. Júliustól szeptemberig virágoznak, a növények 90-120 cm magasra is megnőhetnek.

százszorszép

Színváltozatok: Fehér, sárga középpel
Napsütésnek való kitettség: Teljes napfény
Talajigény: Talajigénye: száraz és közepesen nedves talajok; jó szárazságtűrő képesség

4. Ligeti zsálya

A Salvia egy nagy növénynemzetség, amely egynyári (Salvia splendens) és évelő (Salvia nemorosa stb.) fajokat egyaránt tartalmaz. A legjobb évelő formák a tartós virágzáshoz a következők:

Salvia × sylvestris ‘Blauhügel’ (‘Blue Hill’)
Salvia × sylvestris ‘Mainacht’ (‘May Night’)
Salvia farinacea ‘Victoria Blue
Salvia nemorosa ‘Caradonna’.
Ha rendszeresen lefejezi a szalviákat, akkor ezek az évelők egész nyáron virágozhatnak az Ön kedvéért. Egyébként a virágzás befejezése után a szárak visszavágásán kívül kevés gondozást igényelnek. Több hónapig virágoznak, bár a virágzási időszak időzítése fajonként eltérő. A növények körülbelül 60 cm magasra nőnek.

ligeti zsálya

Színváltozatok: Kéktől a liláig
Napfénynek való kitettség: Teljes napfény
Talajigény: Száraz vagy közepesen nedves, jó vízelvezetésű talajra van szükség.

5. Orosz zsálya

Magas növény létére az orosz zsálya (Perovskia atriplicifolia) virágai meglehetősen kicsik. De ami hiányzik a virágméretből, azt a virágszámmal pótolja, és vonzó, fürtös megjelenést kölcsönöz a kertben. Ez a hosszan virágzó évelő növény mutatós, de a lehető legízlésesebb módon. A növények 150 cm magasra nőnek, bár elburjánzhatnak. Júliustól októberig virágoznak.

orosz zsálya

Színváltozatok: Levendula/kék
Napsütésnek való kitettség: Teljes napfény
Talajigény: Száraz vagy közepesen nedves, jó vízelvezetésű talajra van szükség.

6. Cickafark

A cickafark (Achillea millefolium) egy fűszernövény, amely egész nyáron, júniustól szeptemberig virágzik, 60-80 cm magas szárakon. A faj formája fehér virágfürtökkel rendelkezik, de kaphatóak olyan fajták is, amelyek sokféle színű virágot kínálnak. A cickafark növényt a modern kor előtt széles körben használták gyógyászati célokra, a vérfolyás csillapítására. Valójában a cickafark gyógyászati célú felhasználásának köszönhető a növény tudományos neve, az Achillea. Manapság a legtöbbünket inkább a cickafark szépsége és alacsony fenntartási igénye érdekel, mint a gyógyászati felhasználása. A növényeket három-ötévente osszuk szét. Az elhasznált virágok lefejtése meghosszabbítja a virágzási időszakot.

cickafark

Színváltozatok: Fehér, sárga, piros, rózsaszín, rozsdabarna.
Napsütésnek való kitettség: Teljes napfény
Talajigény: Talajigénye: Száraz vagy közepesen nedves, jó vízelvezetésű talaj; szárazságtűrő

7. Angol levendula

A levendulaillatú ágyneműk, tasakok és potpourrisok kellemes színfoltot jelentenek a lakásban, és nevetségesen könnyen beszerezhetők. De még azok is termesztenek levendulanövényeket, akiket nem érdekel az ilyen háziasítás, hiszen a tájba is egy csipetnyi előkelőséget visznek. Az angol levendula (Lavandula angustifolia) júniustól augusztusig virágzik a 50-70 cm magasra növő növényeken.

levendula

Színváltozatok: Lila, kék; rózsaszín virágú fajták is kaphatók.
Napfénynek való kitettség: Teljes napfény
Talajigény: Talajigénye: Száraz vagy közepesen nedves, jó vízelvezetésű talaj; a nedves talaj gyökérrothadást okozhat.

8. Délvirág

Ahol egy alacsonyan fekvő, hosszan virágzó évelő növényre van szükség, a jégvirág (Delosperma cooperi) jó választás, mind élénk virágai, mind szokatlan levelei miatt. A mindössze 8-15 cm magasra növő növény júniustól szeptemberig virágzik. Bárhol megélhet, ha télen mulccsal takarjuk. Ezen kívül kevés karbantartást igényel.

délvirág

Színváltozatok: Vörös-lila
Napsütésnek való kitettség: Teljes napfény
Talajigény: Talajigénye: Száraz, jó vízelvezetésű talaj; jól tűri a szárazságot

9. Kasvirág

Az Echinacea nemzetség számos faját (és azok kultivárjait és hibridjeit) „kúpvirág” néven emlegetik, és a kereskedelemben forgalmazott fajok közül sok a kiválasztott fajok, különösen az E. purpurea (lila kúpvirág) kultivárja vagy hibridje. A kúpvirágok jellemzően júniustól augusztusig virágoznak a 50-120 cm magasra növő növényeken. Körülbelül négyévente érdemes szétválasztani őket, de egyébként nagyon kevés karbantartást igényelnek.

Echinacea purpurea

Színváltozatok: Lila rózsaszín; a fajták fehér, narancssárga, sárga, piros és zöld színűek.
Napsütésnek való kitettség: Teljes napfénytől a félárnyékosig
Talajigény: Talajigénye: Száraz vagy közepes nedvességtartalmú, jó vízelvezetésű talaj; jó szárazságtűrő.

10. Menyecskeszem

A Coreopsis verticillata faj különböző kultivárjait általában cérnalevél vagy páfránylevelű coreopsis néven ismerik. Apró, margarétaszerű sárga virágokat hoznak a 60-90 cm magas növényeken, amelyek lombja finom szerkezetű. A népszerű fajták közé tartozik a ‘Moonbeam’, a ‘Zagreb’ és a ‘Grandiflora’, amelyek valamivel kompaktabb, bokrosabb növények. A cérnalevelű coreopsis második őszi virágzásra serkenthető, ha a növényeket nyár végén, az első virágzási időszak befejezése után visszanyírjuk. Ezt leszámítva kevés karbantartást igényelnek.

Coreopsis verticillata

Színváltozatok: Sárga; a hibridek és fajták rózsaszín, piros és kétszínű virágokat is kínálnak.
Napsütésnek való kitettség: Teljes napfény
Talajigény: Talajigénye: Száraz vagy közepesen nedves, jó vízelvezetésű talaj; a szárazságot jól tűri.

11. Pillangóbokor, vagy nyáriorogona

A Buddleia nemzetség különböző fajai évelők vagy lombhullató cserjék, amelyek közül néhány hidegebb éghajlaton a talajszintig visszahalnak, mielőtt tavasszal újra kihajtanának. A kertészeti növényként kereskedelmi forgalomba kerülő fajok általában a kiválasztott fajok, különösen a B. davidii hibridjei és kultivárjai, és ezeknek nincs olyan rossz híre az invazivitás tekintetében, mint a faji formáknak. A pillangóbokor jellemzően júniustól szeptemberig virágzik.

A legtöbb pillangóbokor faj elég magasra, 150-220 cm vagy még magasabbra nő, de számos fajtája kompaktabb növény. Az egyik ajánlott fajta a ‘Blue Chip’, amely egy 25-50 cm magas, kicsinyített változat, amely nem terjed burjánzóan. Más fajtákat virágzás után le kell fejezni, hogy megakadályozzuk az önvetéssel történő terjedést.

nyári orgona

Színes fajták: Kék, lila
Napfénynek való kitettség: Teljes napfény
Talajigény: Talajigénye: Közepes nedvességtartalmú, jó vízelvezetésű talajra van szükség.

12. Kúpvirág

A százszorszépekhez hasonlóan ezt a népszerű, hosszú virágzású évelőt is könnyű alábecsülni, egyszerűen azért, mert olyan gyakori, de gyakran jó oka van annak, hogy egy növény miért éri el széles körű népszerűségét. A kerti sznobok ragaszkodhatnak a nehezen termeszthető újdonságaikhoz, de igazi kertészi érettség kell ahhoz, hogy egy olyan növényt, mint a Rudbeckia hirta, méltónak tartsunk.

Azért népszerű, mert egész nyáron virágzik, vidám színével felmelegíti az udvart, és minimális gondozást igényel. A feketeszemű Susan a legtöbb éghajlaton júniustól szeptemberig virágzik, 2-3 láb magasra növő növényeken. Az elhalványítás gyakoribb virágzást eredményez, és megakadályozza, hogy a növények önvetéssel terjedjenek. Ez egy viszonylag rövid életű évelő növény, amelyet néhány kertész hagy, hogy önvetéssel telepedjen meg.

kúpvirág

Színváltozatok: Sárgától a narancssárgáig, sötét középpel
Napsütésnek való kitettség: Teljes napfény
Talajigény: Talajigénye: közepes nedvességtartalmú, jó vízelvezetésű talaj; jól tűri a szárazságot

13. Őszi öröm kőtörőfű (Autumn Joy)

A közelmúltig ez a növény a Sedum nemzetségbe tartozott, de most a Hylotelephium ‘Herbstfreude’ néven kategorizálják. Ennek a német fajtanévnek a szó szerinti fordítása ‘Autumn Joy’, és a legtöbben így hivatkoznak erre a növényre. Késő nyáron virágzik, virágai több hét alatt fokozatosan sötétednek, és őszre rozsdavörösre vagy lilára színeződnek. A különböző fajták különböző virág- és lombszíneket kínálnak.

Az Autumn Joy-t a hosszan tartó őszi színe miatt tartják nagy becsben. A virágok valójában kisebb virágok nagy tömegei, amelyek 3 hüvelyk vagy annál nagyobb átmérőjű csoportokba tömörülnek. Az Autumn Joy egy nagyon hosszú életű évelő növény, amely lassan növekszik, és szinte semmilyen ápolást nem igényel, kivéve a szárak visszanyírását a talajszintig a fagy után.

Színváltozatok: Rózsaszín-rózsaszín bimbók, amelyek élénk rozsdavörösre vagy lilára mélyülnek.
Napsütésnek való kitettség: Teljes napfény
Talajigény: Száraz vagy közepesen nedves, jó vízelvezetésű talajra van szükség.

14. Macskagyökér

Ne tévessze össze a „macskamentát” – a macskák őrületbe kergetéséről híres gyógynövényt – a „macskamentával”. Bár mindkettő a menta (Nepeta) egyik formája, mégis különböző fajokról van szó: A cicafű a Nepeta racemosa, egy tájképi felhasználásra értékes növény, míg a macskamenta a Nepeta cataria, amelyet csak a macskákra gyakorolt újszerű hatása miatt termesztenek.

A Catmint általában körülbelül 12 hüvelyk magasra nő, és talajtakaróként használják, de ajánlott fajtája a ‘Walker’s Low’, amely 24-30 hüvelyk magasra nő, és tavasztól kora őszig virágzik. Ha a virágtüskéket virágzás után megnyírjuk, az erőteljes újbóli virágzásra ösztönöz.

Színváltozatok: Levendulakék
Napsütésnek való kitettség: Teljes naptól a félárnyékosig
Talajigény: Talajigénye: Száraz vagy közepesen nedves, jó vízelvezetésű talajra van szükség.

15. Tüskés magyal

A galagonyának számos faja és fajtája létezik, beleértve a kúszó típusokat is. De egy jó, hosszan virágzó formáért próbálja ki a Veronica spicata-t, különösen a ‘Royal Candles’ fajtát. A 9-12 hüvelyk magasra növő növényeken kék virágcsúcsokat hoz, és júniustól augusztusig virágzik. Más fajtái akár 3 láb magasra is megnőnek. A ‘Royal Candles’ virágzási időszakának meghosszabbításához a rendszeres nyírás a kulcs.

Színváltozatok: Kék/ibolya; rózsaszín és fehér fajták is kaphatók.
Napfénynek való kitettség: Teljes napfény
Talajigény: Talajigénye: Közepes nedvességtartalmú, jó vízelvezetésű talajra van szükség.

16. Red Hot Poker – Fáklyaliliom

Kevés növényt neveznek el ennél pontosabban, hiszen a vörös forró póker (Kniphofia uvaria) virágai pontosan megfelelnek a névnek. A tipikus vörös forró póker (néha „fáklyaliliomnak” is nevezik) 3 vagy 4 láb magasra nő, piros és sárga virágokkal, de számos hibrid és kultivátor kapható, amelyek különböző magasságot és virágszíneket kínálnak. Különösen népszerűek a Popsicle sorozat fajtái, különösen a ‘Mango Popsicle’, ‘Pineapple Popsicle’ és a ‘Redhot Popsicle’, amelyek mindegyike késő tavasztól nyár közepéig virágzik az 1-2 láb magasra növő növényeken. Az elhasznált virágfejeket azonnal el kell távolítani, de a csomók szétválasztása nem szükséges.

Színváltozatok: Vörös és sárga; barack és sárga fajták is kaphatók.
Napfénynek való kitettség: Teljes napfény
Talajigénye: A növénynek nem kell a talajba kerülnie: Közepes nedvességtartalmú, jó vízelvezetésű talajra van szükség.

17. Dalmát harangvirág

A Campanula nemzetség nagyon nagy, több mint 500 egynyári és évelő fajjal. Egy nagyon jó, hosszú virágzású évelő faj ebben a nemzetségben a Campanula portenschlagiana, közismert nevén a dalmát harangvirág. Ez egy alacsony, szőnyegképző növény, amely késő tavasszal és kora nyáron két hónapon át virágzik. Jó növény szegélynek, talajtakarónak, vagy falakon át húzódó növénynek. Ideális körülmények között a növény könnyen terjed, de nem túl nehéz megfékezni. Három-négyévente osszuk a növényeket, hogy a csomók életerősek maradjanak.

Színváltozatok: lila, kék
Napsütésnek való kitettség: Teljes naptól félárnyékig
Talajigény: Közepes nedvességtartalmú, jó vízelvezetésű talajra van szükség.

18. Dicentra eximia – Szívvirág

A rojtos vérző szív (Dicentra eximia) az árnyékos kertek egyik legjobb, hosszú virágzású évelője. A vegetációs időszakban (az 5. zónában késő tavasztól késő nyárig) mintegy három hónapig virágzik.

Ismertebb rokonától, a közönséges vérző szívtől (Dicentra spectabilis) eltérően ez a fajta a csodálatos formájú virágok mellett pompás, páfrányszerű lombozatot is kínál, amelyet minden hóbortos kertész értékel. A szív alakú virágok azonban nem olyan tökéletesek, mint a közönséges vérző szívek. A rojtos vérző szív szintén kisebb növény (12-18 hüvelyk magas, hasonló terjedelemmel).

szívirág

Színváltozatok: Rózsaszín, vöröses-lila, fehér.
Napsütésnek való kitettség: Teljes árnyéktól a félárnyékig
Talajigénye: Talajigénye: A növénynek nem kell a talajba kerülnie: Közepes nedvességtartalmú, jó vízelvezetésű talajra van szükség.

Regionális tanácsadás kérése

Szárazságtűrő egész nyáron virágzó évelő virágok

Bár ezek a növények mind hosszú virágzási időszakkal rendelkeznek, az Ön adott tűrési zónájában lehetnek olyan kultivárok – termesztett fajták -, amelyek különösen jól alkalmazhatók. Ez azért van így, mert ezeket a fajtákat gyakran a helyi egyetemi arborétumok vagy növénynemesítők fejlesztették ki az Ön régiójának pontos körülményeihez. Forduljon egy helyi növényszakértőhöz vagy az egyetem tanácsadó részlegéhez, ha ajánlásokat szeretne kapni e hosszú virágzású növények azon fajtáiról, amelyek különösen jól illeszkednek az Ön kertjébe.

GYIK
Mi a különbség az évelők és az egynyáriak között?
Az egynyáriak egy vegetációs időszakig tartanak, majd elpusztulnak. Az évelők minden tavasszal visszatérnek, és három vagy több évig tartanak.

Meddig virágoznak az évelő virágok?
A választott növénytől függően az évelők két hétig, de akár néhány hónapig is virágozhatnak.

Az évelők vonzzák a pillangókat?
Sok évelő növény igen! A pillangók szeretik a kerti floxot, a kúpvirágot, a szalviát, a pillangóbokrot (buddleia) és még sok mást.