zöldterület kezelés

Amikor zöldterületről beszélünk, elsősorban egy árnyas rét, vagy egy erdő jut eszünkbe, pedig a városok, ipari parkok is tele vannak zöldterületekkel. Ezeket általában elég komoly szabályok szerint kell kialakítani és utána rendszeresen, szakértően gondozni, hiszen a beépített környezet nem tesz jót a növényeknek.

Nem csak a megfelelő öntözésről kell gondoskodni, de a gyommentesítés, a túlnőtt növények visszavágása, a fűkaszálás is rendszeres feladat. Télen a hóeltakarítás és a csúszás mentesítés ad extra feladatokat.

A munkák elvégzésére nem csak megfelelő szakértelemre van szükség, de elengedhetetlen a korszerű gépek használata, amik igen komoly beruházást igényelnek. Nem véletlen, hogy a munkákat egyre több önkormányzat, sőt ipari park is inkább kiszervezi az erre szakosodott cégeknek. Budapest környékén az egyik legjobb zöldterület kezelés tevékenységgel foglalkozó cég a Zöld Korona Garden Kft, melynek weboldal a zoldkoronagarden.hu címen található meg.

Zöldterület-kezelés TEAOR száma 8130

Ebbe a szakágazatba tartozik az alábbiak telepítése, gondozása, fenntartása:
– parkok és kertek: magán- és bérházaknál, iskolák, kórházak, közigazgatási épületek, templomok parkok, zöld területek, temetők, autópálya, közlekedési pályák zöldesítésénél (utak, vasúti és villamos vonalak, vízi utak, kikötők) ipari és kereskedelmi épületeknél
– növényzet: épületeknél (tetőkertek, homlokzati növényzet, télikert), sportpályáknál (futball, golf stb.), játszótereknél, napozópázsitnál és egyéb szabadidős parkoknál,  álló- és folyóvíznél (medencék, alternáló vizes területek, tavak, uszodák, csatornák, vízpályák, szennyvíztelep,  zaj, szél, erózió, vakítás elleni védő takarónövényzet.

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
– az üzleti, értékesítési célú növénytermesztés, növény- és faültetés eladási célra, lásd: 01 és 02
– a faiskola és erdei faiskola, lásd: 0130, 0230
– a mezőgazdasági földterületek környezeti állapotának megóvása, lásd: 0161
– a tájrendezési célú építési tevékenység, lásd: F
– a tájtervezés és tájépítészeti tevékenység, lásd: 7111