utazási információk

Az utazás sokszor jár felfordulással még belföldön is, ami megsokszorozódhat, ha külföldi utazást tervezünk. Az eltérő nyelv, eltérő fizetőeszköz önmagában is nehezítheti a külföldöntöltött mindennapokat, de ezekre fel lehet készülni. lehet a nyelvet tanulni, vannak már egészen jól használható tolmácsgépek is. A valutát beválthatjuk a pénzváltóknál, vagy sok esetben a bankkártyákat is korlátozás nélkül használhatjuk a fejlettebb országokban.

De mi a helyzet az eltérő szokásokkal?

Nem is kell messzire mennünk, elég ha a szomszédos Ausztriát vesszük tüzetesen szemügyre. Igen kellemetlen meglepetésben lehet része a nem kellően tájékozott utazónak, ha váratlanul derül ki, az adott nap hivatalos munkaszüneti nap, ezért az üzletek zárva vannak, a máskor hétköznap csendesnek gondolt turista látványosságoknál pedig kígyózó sorok fogadnak minket, sőt előfordulhat, hogy már egyáltalán nem tudunk belépőjegyet venni például a rendkívül népszerű hegyi felvonókra, mert előre lefoglalták az összeset a helybeli látogatók. Célszerű tehát az utazás tervezésekor ellenőrizni, mikor vannak  hivatalos osztrák ünnepek. A következő cikkből naprakészen tájékozódhatsz erről is: Ausztria ünnepnapok 2022

Sok bosszankodástól kímélhetjük meg magunkat, ha tisztában vagyunk ezekkel. A jelenlegi járványügyi helyzetben azt is célszerű figyelembe venni, kiket és milyen feltételekkel enged be az adott ország, a turistákra milyen kötöttségek vonatkoznak, pl. szükséges e az oltási igazolvány a belépéshez. Előfordulhat, hogy belépni ugyan be tudunk, de a szállásokon már nem fogadnak minket. Mindenre kiterjedő információt nehéz egy helyen megtalálni, de rengeteg hasznos utazási tippet olvashat a következő weboldalon: https://go-na.hu/

Ha az utazási információk rendben vannak, jöhet a programok tervezése. Célszerű a belépőjegyeket előre lefoglalni és alternatív programokat tervezni. Például igen kellemetlen, ha a tervezett kiadós kirándulás napján szakad az eső. Ilyenkor jól jön egy múzeum, kiállítás, vagy történelmi nevezetesség megtekintése alternatív programként. Illetve rekkenő melegben el lehet halasztani a tervezett városnézést és helyette vagy strandolással tölteni az időt. Ausztriában például lehetőség van igen magas hegycsúcsokra feljutni a népszerű felvonók segítségével, ahol még augusztusban is találhatunk havat, ami 30-40 fokos kánikulában igen üdítő élmény lehet.

Érdemes továbbá odafigyelni arra, hogy tőlünk nyugatra lényegesen komolyabban veszik a környezet védelmét, ezért érdemes odafigyalni erre is: Lebomló és újrahasznosítható poharak, tányérok, csomagolóanyagok.