A portörlés egy nagyon kényes és időt igénylő munka, főleg ha egy nagy területen kell port törölni, például egy irodaházban vagy egy iskolában. Előfordulhat, hogy a por többszöri törlés után sem megy el, bár szerencsére vannak megoldások a hatékony portörlés érdekében.

Ebben a cikkünkben egy átfogó képet adunk a portörlésről, hogyan érdemes csinálni, és milyen eszközöket lehet használni a sokkal egyszerűbb és gyorsabb portörlés érdekében.

Miből áll össze a por?

A por számos anyagokból tevődik össze, például hámlott bőrdarabokból, állati szőrzetből, hajból, pollenekből. A por természetes része minden élettérnek ahol emberek megfordulnak. Általában ártalmatlan, de előfordulhat hogy egyesek érzékenyek a porra, erre fogunk kitérni a következő részben.

Miért is fontos a portörlés?

A portörlés nem csak vizuális problémát okoz. Bár leggyakrabban a por ártalmatlan részecskékből tevődik össze, mint ahogy említettük elhalt bőr részecskékből, állati szőrzetből, és hajból, de ezeken a por részecskéken megélhetnek bogarak.

Ahogy a por megül egy felületen huzamosabb ideig, károsabb részecskék is megjelenhetnek rajta. Ebből következik, hogy a por eltávolításának betegségmegelőző hatása van, például megelőzheti az allergiát, stb.

A legtöbb típusú por nem okoz allergiát és egyéb betegségeket, de a leggyakoribb probléma a köhögés, a tüsszögés és a szemirritáció a por miatt.

A bútordarabokon megjelenő por esztétikailag elrontja a bútor megjelenését, ezért a portörlés segít, hogy az egyébként szép bútor szebben nézzen ki.

A por megelőzése

A por megelőzése talán az egyik leghatékonyabb módszer akár az allergiák megelőzésének is. Sajnos egy az egyben nem megelőzhető a por, de lehet csökkenteni annak mennyiségét azzal, hogy rendszeresen port törlünk.

Sokan csak a nagytakarítások idején törölnek port, és akkor szembesülnek a rengeteg lerakódott porral. Ez egyszerűen elkerülhető, ha rendszeresen port törlünk.

Nagyobb épületekben, például irodaházakban ez egy nehezebb folyamat, de ez a folyamat megkönnyíthető a Vileda Professional portörlő mopjainak használatával.

A legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás portörlésre

A tartós szintetikus mop (amit a Vileda Professional kínál) egy olyan portörlő mop, ami gyorsan és olcsón megoldja a portörlést. Ez a mop elektrosztatikus tulajdonsága miatt képes eltávolítani a port drága és veszélyes megoldások használata nélkül.

Ez a mop poliészter fonalból készül, és poliészter hátlappal illetve zsebekkel rendelkezik.

Továbbá a mop akril szálakból készül (ez fokozza az elektrosztatikus vonzást), alkalmas bármilyen padlótípushoz illetve felülethez. Használata ideális karbantartó illetve előkészítő takarításhoz is.

A Vileda Professional a portörlő mophoz kínál egy fém portörlő moptartót ami 2 féle méretben kapható: 60 vagy 100 cm. Univerzális csatlakozóval is rendelkezik.

A hosszú, alumínium nyél segítségével a nehezen elérhető helyeket is le tudja porolni, ez a nyél fix 150 cm hosszúságú, és ergonómikus nyéllel rendelkezik a könnyebb takarítás érdekében.