tetőablak

A házak vagy épp lakások tetőterei sokszor kihasználatlanok maradnak, holott ezek is értékes lakóhelyekké alakíthatók. Adott esetben akár egy komplett házrész is kialakítható itt, mely szeparált lehetőséget kínál a tanulásra és kikapcsolódásra egyaránt.

Tér a felnövéshez

Idővel a legtöbb háztartás eljut oda, hogy szükség lesz egy vagy akár több gyerekszobára is. Eleinte ezt valamivel egyszerűbb megoldani, hiszen a csecsemők és kisgyermekek helyigénye nem túl nagy, de növekedésükkel az általuk igényelt tér is arányosan terjeszkedik. A középiskolai és egyetemi évek során pedig már reális elvárásnak tekinthető, hogy a fiatalok szeparált saját térrel rendelkezzenek, akár egy külön szobával vagy még ideálisabb esetben egy házrésszel.

Ez utóbbi elsőre talán túlzó elvárásnak tűnhet, ám sok ház rendelkezik például olyan tetőtérrel, mely ily módon kihasználatlan. Ezek a helyiségek ugyanakkor remek lehetőséget kínálnak arra, hogy az egyre érettebb korba lépő gyerekeknek személyes teret adjanak, mely tanulásra és kikapcsolódásra egyaránt alkalmas. Ehhez persze a megfelelő körülményeket is meg kell teremteni, amely például tetőablak beépítéssel is kezdődhet.

Ablak a világra

Egy helyiség kreatív energiáit sok módon meg lehet mozgatni, de az alapok a komfortos környezetnél kezdődnek. Ennek jelentése persze meglehetősen szubjektív, de néhány kényelmes bútor, személyes tárgy, némi napfény és friss levegő senkinek sem árt. Ez utóbbiakban pedig a tetőablak is segíthet, mellyel lényegében a külvilág felé is kinyithatjuk a tetőtéri szobákat. Ez a fajta komfort pedig már bőven elég ahhoz, hogy egy tizen- de akár egy huszonéves családtagunk is kényelmesnek érezze saját birodalmát.

A tetőablakok ráadásul különböző kényelmi kiegészítőkkel is felszerelhetők, melyek természetesen funkciójukban is hasznosak. Manuálisan vagy elektromosan működtethető redőnyök, hővédő, fényzáró és sötétítő rolók vagy épp szúnyoghálók is szerepelnek a palettán, melyek mind azt szolgálják, hogy a szoba lakóinak komfortérzete maximális legyen. Ha pedig az alapok rendben vannak, a kötelességek teljesítése is jóval természetesebben és kiegyensúlyozottabban megy.

Az energetika szolgálatában

Bár a tetőablak az említett szempontok mentén is nélkülözhetetlen kiegészítőnek tekinthető, érdemes az energetikai szempontokat is figyelembe venni. Manapság egyre több szó esik a lakóházak energetikai besorolásáról, illetve az energiaköltségek csökkentésének lehetőségeiről. Bár erre vonatkozóan sok extra megoldás érhető el, megfelelő szigetelés és nyílászárók nélkül egyik sem mondható túl hatékonynak. Egy minőségi tetőablak azonban ebben is hasznunkra lehet.

Így tehát egy ilyen nyílászáró lényegében nem csak otthonossá, de műszaki szempontból is jobbá teheti a tetőtereket. A forgalmazók kínálatában elérhető tetőablakok jellemzően tokkal együtt érhetők el, így telepítésük sem jelenthet túl nagy problémát. Az említett kiegészítőkkel kombinálva pedig valóban képesek lehetünk ennyire egyszerű eszközökkel is megalapozni egy szoba komfortját. A minőségi terek ugyanis sokszor egy tetőablakkal kezdődnek.