autó fóliázás

A sikeres autófóliázás fedett helyet igényel, például garázsra, műhelyre van szükség. Ha kint próbálkozol, a széllel és más elemekkel kell megküzdened, ami tízszer nehezebbé teszi a munkát. Ideális esetben is szüksége lesz egy második személyre, aki segít a felhordásban. Ez azért van, mert egyes fóliázási panelek hosszúak és kényelmetlenek, ha egy személy tartja őket.

Győződjön meg róla, hogy a fóliázás előtt alaposan megtisztította és megszárította autóját. Bármilyen folt a felületen az egyenetlen fényezést kockáztatja. A fóliázás felhelyezésekor legyen kéznél a műanyag penge – azonnal szüksége lesz rá, hogy a fólia alól kiszedje a légbuborékokat, mielőtt a fólia megtapadna.

Mik az autófóliázás előnyei és hátrányai?

Szóval, „be kell csomagolnia” az autóját? Attól függ, hogy mit szeretne, és mennyire szeretné rányomni a fóliát a járművére. Íme néhány előny és hátrány, amit érdemes megfontolni.

Előnyök

 • Friss megjelenés autójának – szín, textúra vagy dizájn; a megfelelő fóliázással teljesen megújíthatja autóját.
 • Olcsóbb, mint más testreszabási lehetőségek – az autó újrafényezése költségekkel jár, így a fóliázás megfizethetőbb megoldás lehet azok számára, akik a költségvetésükből szeretnének testreszabni.
 • Védi a fényezést – mivel a fóliázás UV- és karcolásvédő bevonattal van ellátva, a vinil segíthet megvédeni a fényezést a kopástól, az elhasználódástól és a napsütés okozta károktól.
 • Hirdetések – ha van egy vállalkozása, a fóliázás nagyszerű, költségkímélő módja annak, hogy menet közben is bemutassa márkáját, drága újrafényezés nélkül.
 • Kevésbé maradandó, mint egy újrafényezés – ha aggódik amiatt, hogy autója testreszabása befolyásolhatja annak viszonteladási értékét, ne feledje, hogy a fóliázás szakszerűen eltávolítható, így mindent visszaállíthat az eredeti állapotába.
  autófóliázás

Hátrányok

 • Nehéz alkalmazni – ha úgy dönt, hogy saját maga alkalmazza az autófóliázást, türelmes hozzáállást igényel, és minden megfelelő szerszámot kéznél kell tartania, mielőtt elkezdi.
 • A rosszul felhelyezett autófóliázás valóban szörnyen néz ki, és azt kockáztatja, hogy pénzt pazarol el, ha elrontja.
 • A rozsdásodás veszélye – megismételve a fenti pontot – a rosszul felhelyezett fóliák esetében fennáll a veszélye annak, hogy a nedvesség bejut a vinil alá. Ha ez megtörténik, a fényezésen valószínűleg rozsdafoltok jelennek meg, mivel a víz nem tud hová távozni.
 • Az olcsó fóliázás nem öregszik jól – ha olcsó fóliázási szolgáltatást vesz igénybe, ne számítson arra, hogy a vinil nagyon sokáig kitart. Vagy a színe kezd kifakulni, vagy a sarkoknál ki fog kopni, és cserére lesz szükség.
 • Biztosítási problémák – mivel az autófóliázás személyre szabásnak minősül, tájékoztatnia kell a biztosítót, ha felszereli. A cégtől függően ez hatással lehet a biztosítási díjra.
 • Újraértékesítési érték – ha nem távolítja el (vagy nem tudja eltávolítani) a fóliázást, fennáll az esélye, hogy az autó újraértékesítési értéke csökkenhet. Az élénk színekkel és mintákkal bevont autók piaca kisebb, így ez befolyásolhatja az Ön által kapott árat.

Melyek az autófóliázás különböző típusai?

Az autófóliázásnak négy fő típusa létezik:

 • Tiszta – az átlátszó vinil autófóliázást a fényezés védelmére használják, miközben megőrzi az autó eredeti színét.
 • Színes – a színes fóliázás átlátszatlan, és arra szolgál, hogy teljesen vagy részben megváltoztassa az autó színét. Ez a leggyakoribb autófóliázási típus.
 • Texturált – a texturált fóliák azok számára állnak rendelkezésre, akik a fényezést más, például matt vagy fényes fényezéssel szeretnék ellátni. A legtöbb texturált fóliázás többféle átlátszatlan színben is kapható.
 • Egyedi és reklámfóliák – egyes fóliák testre szabhatók mintákkal, képekkel vagy az Ön által választott logóval. Leggyakrabban reklámcélokra használják, de egyesek egyedi fóliázással egyedi bélyeget szeretnének adni autójuknak.