gerinctorna

A gerinc testünk tartóoszlopa, központja, így ahhoz, hogy ne alakuljon ki mozgásszervi probléma, se ott, se a végtagok területén, nagyon fontos a gerinctorna. Ennek célja, a csigolyák közti kisízületek megfelelő mobilitásának és stabilitásának elérése, valamint az ezek közti egyensúly megteremtése, ehhez pedig elengedhetetlen a gerincet körülvevő izomzat kondícionálása. A KEKERA Gyógytorna Centrum (gyógytorna érd) szeretettel vár mindenkit a gerinc fájdalmainak, problémáinak kezelésére, illetve megelőzésére.

A legtöbb mozgásszervi panasz gerincből indul ki és okoz problémát, akár helyileg, akár kisugározva a végtagokba. Ez viszont rendszeres gerinctornával megelőzhető, de a már kialakult problémák esetén, is remekül alkalmazható. Ez esetben vannak speciális formái, melyek kifejezetten egy problémára specifikus módszereket tartalmaznak. Ilyen például a McKenzie torna, mely ágyéki és nyaki gerincsérv esetén nyújthat megoldást, vagy például a Schroth terápia mely gerincferdülés esetén a legjobb választás.

Schroth terápia

A gerinctorna egy nagyon speciális formája, amely egy háromdimenziós kezelési eljárást alkalmaz a gerincferdülés hatékony kezelésére. A gerinc deformitásait különböző aktív és passzív módszerekkel korrigálja, kifejezetten személyre szabottan. Nem csupán a gyógytornásszal közös tornatermi órákról szól, hanem otthon is végezhető feladatokkal és életmódbeli tanácsokkal is ellátja a pácienst, melyek alkalmazásával hosszútávon eredményes javulás érhető el a gerincferdülés terén.

McKenzie módszer

A McKenzie terápia egy nemzetközileg elismert módszer, melyet több, mint 30 éve alkalmaznak világszerte a gerinc- és végtagfájdalmak vizsgálatára és kezelésére. A gyógytornász a vizsgálatot követően a diagnosztizált problémának megfelelően építi fel a kezelési tervet és otthon is végezhető gyakorlatokkal látja el a pácienst. A McKenzie torna nagyon hatékony módszer a gerincsérv kezelésére.

Gerincsérv

Gerincsérv általában a gerinc nyaki, illetve ágyéki szakaszán alakul ki. A gerincoszlopot a csigolyák és a köztük elhelyezkedő porckorongok alkotják. A porckorongok egy körkörös rostporcos gyűrűből, valamint az ebben elhelyezkedő kocsonyás anyagú magból épülnek fel. A gerincoszlop nem megfelelő terhelésének köszönhetően ezek a rostok elszakadhatnak, a mag pedig elmozdulhat, ezzel egy kitüremkedést okozva. A gerincsérv tulajdonképpen ez a kiboltosulása a porckorongnak, mely a gerincvelőből kilépő ideggyököket nyomhatja, ezzel különböző tüneteket produkálva. I

lyen többek közt a gerincből a végtagok felé induló fájdalom, végtagokban tapasztalható bizsergő vagy tűszúrás-jellegű érzés, zsibbadás, izomgyengeség, érzészavar, esetleges széklet- és/vagy vizelettartási probléma. A nyaki gerincsérv esetében felső végtagba sugárzó fájdalom, zsibbadás, de akár fejfájás vagy fülzúgás is kialakulhat. Ágyéki gerincsérv esetén alsó végtagba sugárzó fájdalom, illetve zsibbadás a jellemző tünet. Kiváló módszer a gerincsérv kezelésére a McKenzie terápia.