boldogság

A boldogság sokszínű fogalom. Hogy ki mitől boldog és mit tekint valódi boldogságnak, az nagyon szubjektív kérdés. Még egyazon személy is, élethelyzetétől függően, különbözően reagál az őt ért ingerekre, így érthető, ha az mondjuk, hogy a boldogságérzet kialakulása a külső körülményektől függővé téve bizonytalan és kiszámíthatatlan dolog. Hát akkor vajon honnan ered, mi a boldogság?

Sokszor nagy meggyőződéssel állítjuk, hogy milyen boldogok lennénk, ha például sok pénzünk lenne, itt vagy ott élhetnénk, vagy bármi más vágyálmunk teljesülne. Amikor pedig úgy alakulnak a dolgok, hogy amit megálmodtunk, az beteljesedik, nem értjük, miért nem érezzük azt a fene nagy boldogságot.

A boldogság bizony nem az anyagi jóléttől, vagy az elért társadalmi szereptől függ, hogy csak két példát soroljunk, hanem a belső motivációktól, amelyek hatással vannak a belső béke mértékére.

A reiki Usui mesterének 5 életszabálya elsőként a boldogságot körvonalazza. Minden betegség szellemi gyógyszerének tartja, ami nyilván nem véletlen. A reiki leszögezi, hogy a belső béke csak úgy érhető el, ha önmagunkon dolgozva jutunk el odáig. A 90 éves japán módszer a belső békéhez vezető Jikidenreiki alapja, mely megtanít a boldogság megtalálására.

A legfontosabb tulajdonképpen az, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Elégedettek vagyunk -e érzékeinkkel, működéseinkkel, körülményeinkkel, hatékonyságunkkal. El tudjuk -e fogadni, hogy mindezekben nem csak a tökéletesség adhat nyugalmat, hiszen életszerű, hogy vannak gyengeségeink és erősségeink is. Önmagunk elfogadása a kulcs mindenhez. Ha ez teljesül, már nem a hiányosságok lesznek fókuszban, hanem a magunkénak tudható erősségek lesznek meghatározók. Az ennek megfelelő tudatosság sikeresebbé és boldogabbá teszi az életet.

A célok, a kihívások kellenek, hozzá tartoznak az örömteli, aktív élethez. Amennyiben ezeket sikere visszük, önértékelésünk erősödik, pozitív irányba mozdul. A kitartás nagy értéket képvisel és sokszorozódik a befektetett erő. Az önmegvalósítás a legmagasabb szükségleti szint, önmagunk teljes kibontakozását, az igazi boldogság megízlelését jelentheti.