radiátor csere

A téli időszak minden alkalommal előhoz a fűtéssel kapcsolatos kérdéseket, amennyiben azok rendszeresen el lennének hanyagolva. A radiátor csere érthető módon egy olyan kérdéskör, amit az ember nem szívesen kapkod el. A halogatás ugyanakkor nem jó döntés semmilyen tekintetben, mert az a költségeket folyamatosan növeli.

Régebben még az öntöttvas típusok voltak előtérben, amik hatalmas súllyal rendelkeztek és könnyen megsérültek a mechanikai hatásokra. A teljesítményük eltérő volt, de általában nehezen melegedtek fel. A radiátor csere az olyan környezetben, ahol még mindig ezek a termékek vannak üzemben, kulcskérdés. Itt azonban többre lesz szükség, mint a fűtőtestek leszerelésére, mert a vezetékek sem maradhatnak a régiek.

Az újabb rendszereknél, már más a helyzet. A modernebb hálózatoknál a radiátor csere voltaképpen tényleg történhet úgy, hogy a régi egység lecsavarozását követően helyére kerül az új típus és már kész is a munka oroszlán része. A rozsdamentes acélból vagy alumíniumból készült termékek remek hatásfokot nyújtanak.

Gyakori kérdés, hogy mekkora puffertartály kell?

Ha megtörtént a fűtőtestek átszerelése, akkor megéri modernizálás keretén belül érdemes elgondolkodni a rendszer kibővítésén is egy hőtároló egységgel. De mégis mekkora puffertartály kell, hogy ellássa a lakást? Ez több mindentől függ, de általánosságban elmondható, hogy egy 3-4 szobás ingatlan kiszolgálásra elég megközelítőleg 1000 liter. S

ok energia megtakarítható ezen fejlesztéssel. A hőszolgáltatás kiegyenlítetté válik és a rezsiköltségek csökkenni fognak. Azt azonban, hogy mégis mekkora puffertartály kell, jobb, ha szakember dönti el. Egy előzetes, helyszíni felmérés során gyorsan kiszámítható az igény.

Túlméretezni a rendszert felesleges, de alulbecsülni a teljesítményt olyan hiba, aminek kijavítása már sokba kerülne. Nem éri meg tehát ezzel játszani. Továbbá, hogy mégis mekkora puffertartály kell a fűtés pontos típusa határozza meg. A padlófűtés alacsonyabb hőmérsékleten látja el ugyanazt a hatásfokot, míg a radiátorokban többnyire 10-20 ℃-kal többre lesz szükség az eredményesség biztosítására.