kertépítés

Sokat hallom, hogy a kerttervezés Budapest és környékére jellemző, itt engedhetik meg maguknak az emberek az efféle úri huncutságot! Pedig ma már ez egyáltalán nem igaz. Talán igaz, hogy a kertépítés előtt a kerttervezés Budapest és környékén a leginkább elterjedt. Én magam sok száz kertet láttam Balatonon, de az ország nyugati és keleti régióiban is egyaránt, amire ránézek és látom, hogy ez egy profi kerttervező munkája. Azt a kertépítést egy alapos és profi tervezés előzte meg. Természetesen nem biztos, hogy tetszik nekem, de ez már ízlés dolga! Az biztos, hogy nagyon tetszik, amikor azt látom, hogy profi szakember munkája! A kertépítés Budapest és agglomerációjában már sokkal helyhez kötöttebb feladat, mivel a jól bevált beszerzési forrásokat általában a kertépítő a közvetlen környezetében alakítja ki.

Online kerttervezés

A kerttervezés Budapest specifikussága már nagyon régen megszűnt, ha ugyan valaha is létezett. Tulajdonképpen az online világ és eszközök megjelenése óta számos olyan kerttervező cég van, akik a begyűjtött információk alapján, akár a helyszín megtekintése nélkül is el tudják végezni a munkát, méghozzá szerintem is jól. Bizonyos méretek és összetettségek mellett kihagyhatatlan a helyszíni szemle, de mint említettem vannak olyan körülmények, amikor nincs erre szükség.

Zsugorodó telkek

Más szempontból azonban szeretnék egy érdekességet leírni, ami némiképp a budapesti kertekre egyre jellemzőbbé vált az évtizedek során. Ez nem más, mint a telkek és a kertek méretének a zsugorodása. Az, hogy egy évtizedeket átölelő folyamatábrán hogyan csökkentek le a telkek és a kertek méretei, így az a terület is, ami kerttervezést igényel. Itt jön be az összefüggés, miszerint a legnehezebb ízlésesen megtervezni egy olyan kertet, ami kicsi! Olyan kertet, ahol alkalmazkodni a „kevés” körülményeihez kell! És itt korántsem a minimál kertről beszélünk… Beszélünk viszont a belvárosi társasházak belső udvaráról, és beszélünk az iker- vagy sorházak 50-100 m2-es kertjeinek a megtervezéséről és a kialakításáról. Ezek élhető és esztétikus megoldási nagyon nehéz feladat egy kerttervező számára! Persze egy profi ezt is meg tudja oldani.