orchidea gondozása

Tippek az orchidea ápolásához kezdőknek és tapasztalt kertészeknek

Az orchideák népszerű szobanövények, amelyeket általában bármikor el lehet kezdeni a beltéri növekedéshez, bár az átültetés virágzás után a legjobb. Az orchidea gondozása kezdők számára némileg egyszerű, amennyiben tisztában van a növény ideális körülményeivel és karbantartási igényeivel.

Bár számos orchideafaj közül választhatunk, mindegyiknek hasonló fizikai jellemzői vannak. Az orchideákat könnyű észrevenni magas, finoman ívelt szárukról (azaz virágtüskéikről), amelyeket egyszínű vagy pöttyös virágokkal borítottak. Szirmaik és szirmaik (legbelső szirmaik) jellemzően hármas csoportokban találhatók. Az orchidea szirmai fajtától függően lehetnek fodrosak vagy rovátkolt szélűek. Az orchidea leveleit vastag viaszos filmréteg borítja, hogy megakadályozza a vízveszteséget. Egyes orchideafajok gyorsabban nőnek, mint mások, de összességében viszonylag lassú a növekedésük.

Gyors útmutató az orchideák termesztéséhez

Az orchidea beltéri gondozása meglehetősen egyszerű követelményeket támaszt, amelyeket még a kezdők is képesek lesznek kezelni:

 • Használjon könnyű, porózus termesztőközeget és olyan edényt, amely lehetővé teszi a jó levegőáramlást, például mázatlan agyagot vagy speciális orchideacserépet beépített terekkel.
 • Biztosítson sok világos, közvetett fényt.
 • Az öntözések között hagyja kiszáradni a termesztőközeget.
 • Táplálja orchideaspecifikus műtrágyával, vagy olyan kiegyensúlyozott formulával, mint a 20-20-20, az ajánlott koncentráció felével. Akkor adagolja, amikor a növény aktívan növekszik.
 • Vágja le a virágtüskét, miután az már nem virágzik, és ha a növény gyökeret eresztett, csak a virágzás befejezése után ültesse át.

Közönséges név Orchidea, nádorchidea, lepkeorchidea

Botanikai név Orchidaceae
Orchideafélék családja
Növénytípus Évelő, lágyszárú növény
Érett méret 1-3 láb magas, 6-12 hüvelyk széles.
Napsütés Részleges
Talajtípus Jó vízelvezetésű
Talaj pH savanyú
Virágzási idő Változó
Virág színe Rózsaszín, lila, fehér, piros, sárga, narancs, zöld,
Őshazája Észak-Amerika, Dél-Amerika, Közép-Amerika, Európa, Ázsia, Afrika, Ausztrália, Karib-térség, Ausztrália, Karib-térség

Orchidea gondozás

Az orchidea beltéri gondozásának aranyszabálya, hogy a lehető legjobban utánozza a növény természetes körülményeit. A természetben a legtöbb orchidea epifita, ami azt jelenti, hogy más tárgyakon nő, durva fakéregre vagy akár kőre tapadva. A gyökereik pedig vízgyűjtő szervek, amelyeknek friss levegőre van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak.

Amikor először kapja meg az orchideát, az valószínűleg egészséges és virágzó lesz. Sok boltban vásárolt orchideát azonban a hosszú távú növekedéshez nem megfelelő körülmények között cserepeznek. Általában műanyag edényekben ülnek, és szorosan mohával vannak a gyökerek köré csomagolva, ami túl sok nedvességet tarthat meg, és ennek következtében gyökérrothadáshoz vezethet.1 De még ha az edény nem is ideális, soha ne ültessük át az orchideát virágzás közben. Áttelepítés helyett jobb, ha visszaveszünk az öntözésből.

Az orchidea virágzás utáni gondozása azt jelenti, hogy a gondolkodásmódot a hosszú távú karbantartásra kell átállítani. A legtöbb termesztő a régi virágtüskét a tövéhez közel levágja. (Néhányan megtartják a tüskét az újbóli virágzás reményében, ami időnként meg is történik.) Miután az orchidea virágai lehullanak, átültetheti a növényt egy megfelelőbb edénybe, megfelelő termesztőközeggel.

Fény
Az orchideáknak világos fényre van szükségük a virágzáshoz. A közvetlen napsütés azonban megégetheti őket. Válassza a világos, közvetett fényt, például egy déli vagy keleti fekvésű ablakból.

Talaj
Az orchideák nem fejlődnek hagyományos virágföldben vagy virágkeverékben. Ehelyett vásárolhat vagy készíthet saját orchidea termesztőközeget, amelynek könnyűnek és gyors vízelvezetésűnek kell lennie. A leggyakoribb keverékek közé tartozik a fakéreg, a tőzegmoha, a perlit és a tőzeg. Az enyhén savas pH-érték az ideális.

Víz
Az orchideáknak az öntözések között ki kell száradniuk, hogy megelőzzék a rothadást. Az egyik módja annak, hogy megállapítsuk, hogy eljött-e az öntözés ideje, ha a termesztőközeg száraz tapintású, és a cserepet könnyűnek érezzük. Vagy nézze meg magukat a gyökereket. Ha dúsak és fehérek vagy zöldek, az azt jelenti, hogy jól öntözöttek. Ha fonnyadtak és szürkék, akkor vízre van szükségük. Ha pedig fonnyadtak, de szivacsosak és feketék vagy barnák, akkor rothadásnak indulhatnak.

A melegebb hónapokban, amikor a növény aktívan növekszik, általában hetente kétszer, a hidegebb hónapokban pedig csak egyszer kell öntözni. Használjon szobahőmérsékletű vizet, és lassan öntözze, amíg ki nem folyik a cserépből.

Hőmérséklet és páratartalom
Az orchideák – osztályozásuktól függően – 50 és 90 Fahrenheit-fok közötti tartományban érzik magukat a legjobban. A páratartalom pedig a 40% és 70% közötti szintet kedvelik.

Tovább virágozhat az orchidea, ha kellően meleg és kissé párás környezetet biztosít. Ne helyezze az orchideát olyan helyre, ahol hideg huzat, közvetlen napfény vagy fűtési szellőzőnyílások érik. A száraz levegő, a közvetlen hő és a hideg ellenségei ezeknek a kényes virágoknak.

Műtrágya
A vegetációs időszakban használjon orchideaspecifikus műtrágyát, a címke utasításait követve. Télen ne trágyázzon.

Orchideafajták

A természetben mintegy 30 000 orchideafaj él, valamint több mint 100 000 törzskönyvezett hibrid. Az orchideafajta ismerete elengedhetetlen a gondozásához. Az általánosan megvásárolható orchideák többsége két fajta közül az egyik:

Phalaenopsis (lepkeorchideák): Ezek az orchideák kerek, hangsúlyos ajakkal ellátott virágokkal rendelkeznek, amelyek egyetlen magas száron nőnek, amely húsos, ovális levelekből álló pálcikából ered. A virágok általában fehérek, lilák, rózsaszínűek vagy ezek valamilyen kombinációja.
Dendrobium (nádorchidea): Ezeknek az orchideáknak apró virágai sorban nőnek a vastag vesszőkből eredő szárakon, gyakran növényenként több virágfürttel. A virágok jellemzően fehérek vagy lilák. A Dendrobium levelei keskenyek, és a vessző oldalából erednek.

Metszés
Az elöregedett fák megfelelő metszése utat enged az új virágzásnak. A különböző orchideák azonban különböző metszési módszereket igényelnek. Orchidea metszésénél ügyeljen arra, hogy a szerszám éles és sterilizált legyen. A tiszta vágás segít megőrizni az orchidea egészségét.

Általánosságban elmondható, hogy az elhalványult orchideavirágokat távolítsa el, hogy a növény ne a régi növekedésre fordítson energiát. A virágzás befejezése után általában levághatja a virágtüskét. Egyes orchideafajták azonban arról ismertek, hogy ugyanazon a tüskén újra virágoznak. Ebben az esetben a kifakult virágokat eltávolíthatja, de a tüskét nem.

Orchideák szaporítása
Az orchideák magról történő szaporítása közismerten nehéz feladat, mivel az apró magvaknak rendkívül speciális körülményekre van szükségük, amelyeket nehéz megismételni. Az orchideák szaporításának legelterjedtebb módja az osztás. Ha már van egy kissé érett vagy nagy orchideája, és szeretné két önálló növényre osztani, tegye meg a következő lépéseket:

 • Nedvesítse meg a termesztőközeget, hogy könnyebb legyen kivenni a növényt a tartályból.
 • Vizsgálja meg az orchidea gyökereit, és távolítsa el a sérült vagy elhalt részeket, amelyek feketének, pépesnek vagy papírvékonynak tűnnek. Az egészséges gyökerek szilárdak és dúsak.
 • Próbáljon meg szétszedni néhány gyökeret és szárat. Ha kézzel nem tudják szétszaggatni, használjon éles, steril vágószerszámot.
 • Minden növényt ültessen át új táptalajba, szükség esetén karózza meg, és öntözze meg.
  Orchideák átültetése és átültetése

Ha az orchidea gyökerei kinőttek a cserépből és/vagy a termesztőközeg teljesen szétesett, ideje átültetni. Az orchidea átültetésével várjon, amíg a növény virágzása biztosan befejeződik. Íme, hogyan:

 • Óvatosan vegye ki az orchideát a régi edényéből, szükség szerint nedvesítse meg a termesztőközeget, hogy könnyebb legyen kicsúsztatni a növényt.
 • Steril vágószerszámmal vágja el az elhalt vagy sérült gyökereket.
 • Helyezze az orchideát egy valamivel nagyobb edénybe, és töltse fel körülötte friss termesztőközeggel.
 • Mivel a gyökerek még nem rögzülnek a táptalajhoz, szükség esetén karózza le a növényt, hogy segítsen neki függőlegesen maradni. Végül az új gyökerek át fognak nőni a táptalajon, és magához a cseréphez kapcsolódnak, ami lehorgonyozza a növényt.

Orchidea gyakori kártevők és növénybetegségek

Az orchideáknak általában nincsenek nagyobb kártevő problémáik. De étvágygerjesztőek lehetnek a gyakori növényi kártevők számára, beleértve a levéltetveket, a gubacsatkákat, a lisztbogarakat, az atkákat, a pikkelysömöröket, a tripszeket és a fehérlegyeket.2 A legtöbb kártevőt egy gyengéd kézkefével, egy vízsugárral vagy szappanos vízzel történő lemosással el lehet pusztítani a rovarpopulációk csökkentése érdekében. Dörzsölő alkohollal is bepöttyözheti, vagy alkoholt keverhet néhány csepp folyékony mosogatószerrel, majd óvatosan lefújhatja a rovarokat, mint a testük károsításának módját. Egy másik megoldás a rovarok eltávolítására a neemolaj, amely megfojtja a kártevőket.

Továbbá a gyökérrothadás mellett az orchideákat különböző gombabetegségek is megbetegíthetik, mint például az antraknózis, a fitoftóra, a botritisz, a levélalgák és a sziromfoltosság.

Hogyan lehet az orchideákat virágzásra bírni

Az orchideának évente legalább egyszer, ha nem többször is virágoznia kell, bár a fajok virágzási ciklusai eltérőek. A virágok pedig általában átlagosan két-négy hónapig tartanak.

Elkeserítő lehet egy virágtalan orchideát látni, amely egykor gyönyörűen virágzott. Néhány orchidea virágzásra serkenthető, ha néhány éjszakára csökken a hőmérséklet, ilyen például a phalaenopsis orchidea, amely szerencsére az egyik legnépszerűbb szobanövényként árult növény. De egyébként az orchidea virágzásának biztosítása általában a megfelelő fény, nedvesség, hőmérséklet, páratartalom, táplálék és termesztőközeg biztosításán múlik.

Gyakori problémák az orchideákkal

Ha egy orchidea megtalálja a megfelelő helyet és rutinra tesz szert, a növénynek egészséges növekedést kell produkálnia, és végül gyönyörű virágzással kell megjutalmaznia Önt. A nem megfelelő körülmények azonban néhány gyakori problémát eredményezhetnek.

A levelek összezsugorodnak és ráncosodnak
A fonnyadt és ráncos levelek azt jelzik, hogy az orchidea nem kap elég vizet. A bűnös gyakran az egészségtelen gyökerek. A gyökereknek dúsnak és fehérnek vagy zöldnek kell látszaniuk. Ha a gyökerek egészségesnek tűnnek, az valószínűleg azt jelenti, hogy a növényt alulöntözik. Ha azonban a gyökerek feketék és pépesek, steril vágószerszámmal távolítsa el a rossz gyökereket, és ültesse át az orchideát új termesztőközegbe. Ezután győződjön meg róla, hogy hagyja a növényt kiszáradni az öntözések között.

Sárguló levelek
A túlöntözés és ennek következtében a gyökérrothadás gyakran okozza a levelek sárgulását.4 Győződjön meg róla, hogy az orchideának az öntözések között hagy időt a kiszáradásra. Ha ez nem sikerül, ültesse át a növényt, és távolítsa el az egészségtelen gyökereket.

Rügyek lehullása
Ha azt látja, hogy a rügyek még a virágzás előtt lehullanak a növényről, a növény több okból is stresszes lehet. Ilyenkor meg kell vizsgálni az orchidea környezetét, és esetleg egy jobb helyre kell áthelyezni. A következő lehetséges problémákat keresse:5

 • A növényt alul- vagy túlöntözik.
 • Az orchidea hőmérséklet-ingadozást tapasztal, mert fűtőszellőző, légkondicionáló vagy más huzat közelében van.
 • A növény érzékeny a közeli vegyi anyagokra (például festék vagy gáz).
 • Az orchidea érzékeny a közeli, etiléngázt termelő növényekre vagy gyümölcsökre.
 • Az orchidea alacsony páratartalmú helyen van.
 • Lehetséges kártevőfertőzés.

GYIK

Könnyű az orchideát termeszteni?
Az orchideákat könnyebb termeszteni, mint gondolnád, amennyiben a növény megfelelő körülmények között él.

Mikor számít egy orchidea ritka növénynek?
Egy orchidea akkor minősül ritka növénynek, ha természetes élőhelye már nem életképes, vagy ha nagyon szokatlan a pigmentációja. Például a szellem-orchidea ritka és veszélyeztetett növénynek számít, de előfordulhat, hogy ezt és más nehezen fellelhető orchideákat speciális virágüzletekben meg tudsz vásárolni.

Meddig élhet egy orchidea?
A legtöbb orchidea szinte elpusztíthatatlannak tűnik, és nagyon hosszú életet élhet – évtizedekig vagy még tovább is -, ha megfelelő környezetet kap.