anyák napja

10 szórakoztató és kreatív módja az anyák napja ünneplésének ebben az évben

Az anyák napja idén május 1-re, vasárnapra esik. Talán meglepő, hogy az anyák tiszteletére rendezett ünnepségek ősi hagyományok, nem pedig modern találmány.

Mikor van anyák napja?

Az anyák napját évente május első vasárnapján ünneplik, ezért az időpont minden évben változik. Bár az anyák napja nemzeti ünnep, nem munkaszüneti nap (amikor az üzletek zárva vannak).

Anyák napi dátumok
Év Anyák napja
2022 vasárnap, május 1.
2023 május 7., vasárnap
2024 május 5., vasárnap
2025 május 4., vasárnap

Az anyák napja története

Az édesanyák tiszteletére rendezett nap azóta létezik, amióta csak anyák léteznek. Az anyák tiszteletére rendezett ünnepek az ókorban gyakran kapcsolódtak istenekhez és istennőkhöz, valamint a termékenység, a születés, a kreativitás és a növekedési ciklusok anyai szimbólumaihoz. Az anya a gyermekek, és ezen keresztül az egész emberiség védelmezője és táplálója. A frígiaiak ünnepséget tartottak Cybele, az istenek nagy anyja tiszteletére. A görögök és a rómaiak is tisztelték isteneik anyafiguráját. Indiában még ma is egy fontos fesztivál, a Durga-puja tiszteleg Durga istennő előtt.

A középkorban az emberek évente egyszer, a nagyböjt közepén tértek vissza az otthoni vagy „anyatemplomukba”. (Akkoriban a gyerekek gyakran már 10 éves korukban elmentek dolgozni!) A történészek elmélete szerint az „anyatemplomba” való visszatérés vezetett ahhoz a hagyományhoz, hogy a gyerekek szabadnapot kaptak, hogy meglátogassák az anyjukat és a családjukat.

A 16. századi Angliában ez az ünnep az „anyák vasárnapja” lett. A gyermekek – főként a háztartási alkalmazottként dolgozni indult leányok – nagyböjt negyedik vasárnapján szabadnapot kaptak, hogy visszatérhessenek anyjukhoz és az otthoni gyülekezethez. A legidősebb fiú vagy lány „anyai süteményt” hozott, amelyet az egész család felvágott és megosztott. A családi összejövetelek a mindennapok rendje volt, ahol a fiúk és a lányok átvették az összes háztartási feladatot, és különleges vacsorát készítettek az édesanyjuk tiszteletére. Valamikor a nap folyamán az anya a családjával együtt részt vett egy különleges templomi istentiszteleten.

Az anyák vasárnapját felfrissülés vasárnapjának is nevezték; a böjti szabályokat erre a napra enyhítették. (Gyakran az e napra szóló evangélium Jézusról szólt, aki kenyérrel etette a tömeget). A hagyományos sütemény, amelyet Simnel-tortának neveznek, egy gyümölcsös sütemény, két réteg mandulamasszával. A torta tetején 11 gömb marcipánmázzal készült, amely a 11 tanítványt jelképezte. (Júdás nem szerepel rajta.) Hagyományosan cukros ibolyát is adtak hozzá.

Az Egyesült Államokban három nőnek volt a legnagyobb szerepe az anyák napja hagyományának kialakításában: Ann Reeves Jarvis, Julia Ward Howe és Ann lánya, Anna M. Jarvis. Tudjon meg többet erről a három nagyszerű nőről, akik a gyermekek jólétéért, egészségéért és békéjéért küzdöttek.

10 mód, ahogyan idén ünnepelhetjük az anyát

Ez lefedi a nagy dolgokat, de íme 10 kreatív módja annak, hogy elérd anyát, hogy egy kis extra vigaszt, szeretetet és elismerést mutass neki. Hiszen az anyukák mindig ott vannak nekünk!

1. Ajánlj udvari és kerti szolgáltatásokat.

Ha helyben lakik az anyukád, adj neki „ajándékutalványt” a családod udvari és kerti szolgáltatásaira. Segíts neki mulcs lerakásával. Az „utalványt” tegye egy virágcserépbe tavasszal ültetett hagymákkal, amelyek nyáron virágoznak.

2. Díszítsd fel anyukád ajtaját, vagy adj virágot!

Ha a közelben laksz, szórakozhatsz azzal, hogy feldíszíted anyukád bejárati ajtaját szalagokkal, különleges táblákkal, koszorúval és virágokkal! Ha vannak gyerekeid, vond be őket is! Anya vagy a nagymama örülni fog a meglepetésnek.

Természetesen a virágok és a növények mindig örömöt jelentenek. Ha helyi lakos vagy, személyesen vidd el a növényeket a tornácára. Ha nem vagy helyi, a legtöbb helyen mindig van kiszállítás (de rendelj elég jó előre!).

Egy rózsabokor vagy muskátli növény mindig szívesen látott.
Esetleg egy kutyafa vagy virágzó cserje a kertjébe is jól jönne.
Vágott virágot vásárol? Nézze meg a gyakori virágok szimbolikus jelentéseit!
Íme egy másik ötlet! Készítsen csokrot az egyes gyermekek havi születési virágaiból.

3. Főzzön az anyukának, vagy szervezzen egy villásreggeli randevút.

Az ágyban reggelizés mindig klasszikus és nagyra értékelt! Valami egyszerű dolog jó erre, például pirítós vagy croissant lekvárral vagy gyümölccsel és egy csésze kávéval vagy teával. Vagy ha nem szeret az ágyban enni, mit szólnál egy ültetett villásreggeli előkészítéséhez?

Ha nem személyesen vagy anyával, mit szólnál egy virtuális villásreggeli randihoz? Mi ezeket a pezsgős mimózákat javasoljuk. A hozzávalókat akár az ajtajánál is leadhatod, ha helyben lakik, vagy előre elküldheted a receptet mindenkinek! Aztán nagyítsd ki az egész családdal, és emeljétek poharatokkal anyára!

Vagy süssön egy tortát! Angliában hagyományosan a gyerekek mindig süteményt sütöttek anyák napjára.

4. Adj anyukádnak egy hosszú telefonos beszélgetést, vagy rendezz virtuális tehetségkutatót!

Beszélgess vele (vagy videochatelj vele), és nevettesd meg. Esetleg dobj be néhány jó „anyás viccet”.
Rendezz tehetségkutatót! Ez lehet egyszerű is. Énekelj egy dalt, mutass be egy kis tornát, játssz egy hangszeren.

5. Nézzetek meg együtt, egymás mellett egy filmet vagy sorozatot.

Ha mindannyian otthon vagytok egy helyen, aznap este nézzetek meg egy filmet, színházi finomságokkal kiegészítve.
Ha külön helyeken vagytok, nézzétek meg ugyanazt a filmet a számítógépeteken egy időben. Vagy kezdjetek maratont a kedvenc tévésorozatotokból, miközben elkényeztetitek magatokat egy pohár bor vagy egy csésze tea mellett.
(Tudtad? A Netflixen is van mód a közös online filmnézésre. Ha neked és anyukádnak van Netflix-fiókja és Chrome telepítve a laptopjára vagy asztali számítógépére, akkor együtt nézhettek filmet! Még egy csoportos csevegési funkció is van, amellyel élőben kommentálhatsz a film alatt, bárhol is legyél a világon. Lásd: Netflix Party).

6. Legyetek kreatívak! Készíts anyának videót, zenei lejátszási listát vagy művészeti alkotást!

Vegyél fel egy videót az összes gyerekről. Mindegyikük elmondhatja, hogy „Boldog anyák napját”, és hogy miért értékelik őt.

Vagy készíts egy kazettát vagy egy zenei lejátszási listát. Összegyűjthetsz nyugtató dalokat lefekvés előtt, például a tengerek hangját. Vagy összegyűjtheted a legkedvesebb dalait abból a korszakból, amit a legjobban szeret. (Ha anyukádnak iPhone-ja van, készíts egy speciális iTunes lejátszási listát, amelyet elküldhetsz neki e-mailben.)

Mit szólnál egy különleges műalkotáshoz anyának? Például fessen le egy terrakotta virágcserép külsejét, és töltse meg kerti magvakkal és egy kártyával. Vagy készítsen egy gyönyörű képkeretet a családi fotóval a belsejében. A Pinteresten és máshol a világhálón számos ötletet találsz.

7. Menjetek ki a szabadba! Sétáljatok egyet a parkban, vagy mi lenne, ha csomagolnátok anyának egy pikniket?

A friss levegő mindig feldobja a hangulatot. A tavasz csodálatos időszak arra, hogy ellátogass egy parkba, és megnézd a sok szép tavaszi virágot.
Mit szólnál egy egyszerű piknikhez? Ha anya a közelben lakik, tegyél ki egy piknikkosarat a verandájára! Ha együtt laktok, csomagoljatok egy hűtőtáskát, hogy egy gyönyörű vidéki kirándulásra indulhassatok.

8. Készítsetek házi készítésű ajándékot!

Nem kell elmenned egy boltba, és ajándékot venned. Az anyák szeretik a szívből jövő ajándékokat.

Íme néhány szórakoztató kézműves projekt – köztük konyhai ajándékok, valamint DIY szépségápolási termékek egy otthoni spa kosárhoz!

Készíts saját gyógynövényes ecetet
Készítsen saját gyümölcsös arcpakolást vagy arcradírt
Készítsen saját szappant
Készítsen levendulás tasakot
Készítsen rózsás potpourrit
Készítsen eperlekvárt
Készítsünk áfonya- rebarbara lekvárt
Készítsen egy szép ajándéktégelyt

Ha például augusztusban van a születésnapja, ajándékozzon édesanyjának peridot fülbevalót. Mindig a kedves gyermekére fog gondolni, amikor viseli őket. Ha nem vagy biztos a születési kövedben vagy annak jelentésében, nézd meg a születési kövek hónaponkénti bontását. Sok kis online vállalkozás ingyenes szállítást kínál. A

9. Utazz virtuálisan egy múzeumba vagy kertbe!

Még ha nem is vagytok együtt, a technológia csodái ma már annyi mindent lehetővé tesznek. Egyre több múzeum nyitja meg a „falait”, hogy virtuális túrákat kínáljon!

Szervezz anyák napi időpontot, amikor anyukáddal együtt meglátogatjátok a párizsi Louvre-t! Vagy mit szólnál a Vatikánhoz Rómában? Vagy a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumba?
Inkább a természet csodáiban gyönyörködne? Nézd meg ezt a Nature Conservancy virtuális kirándulást Oklahomában!
Anya a kertek szerelmese? A híres hollandiai Keukenhof tulipánfarm virtuális tulipántúrát hozott létre! A franciaországi Monet kertjeibe is ellátogathatsz, hogy megnézd a vízililiomokat! Vagy mit szólnál egy virtuális Hawaii-utazáshoz, hogy trópusi virágokat nézz meg?

10. Készítsd el a saját képeslapodat!

Ne felejtsd el előre elküldeni a képeslapot! Nálunk hagyomány, hogy minden évben készítünk egy saját készítésű képeslapot. Az anyukák imádják a házi készítésűeket!

Kíváncsi vagy, mit írj a kártyára? Mit szólnál, ha megosztanál egy vicces történetet vagy egy boldog emléket rólad és anyukádról? Ez mosolyt csal majd az arcára!