alternatív kapcsoló

Milyen szuper, ha van egy szép nagy tágas nappalink! De az már igencsak kellemetlen, ha állandóan keresgélni kell a villanykapcsolót ahhoz, hogy ne a sötétben botorkáljunk. Ilyenkor előnyös egy alternatív kapcsoló bekötése, ami egyébként nem egy nehéz feladat.

Amihez viszont már mindenképp szakemberre lesz szükségünk, az alternatív kapcsolóval működő rendszer kialakítása. Ha idővel a kapcsoló meghibásodik, akkor ugyanolyan egyszerűen ki lehet cserélni, mint a hagyományos változatokat. Ezeket a típusokat sokan váltókapcsolóként ismerik. Bárhogy nevezzük, mindig ugyanazt a célt szolgálják. Nemcsak a nagy belterek esetében ajánlott az alternatív kapcsoló bekötése, hanem pl. egy hosszú folyósó világítása is praktikus módon oldható meg ezzel a módszerrel. Így nemcsak egy, hanem több pontról válik vezérelhetővé a hálózat. Az alternatív kapcsoló bekötése során arra kell figyelnünk, hogy a befelé mutató nyíl vagy az „L“ jel helyére kössük az egyik oldalon a fázist a másik oldalon pedig a lámpa vezetékét. Impulzusrelékkel ez a metódus még inkább leegyszerűsíthető.  Továbbá egy- és kétpólusú váltókapcsolók közül is válogathatunk.

Az elektromos autó töltése otthon is lehetséges

Bár egyszerűnek tűnhet, mégsem olyan könnyű kivitelezni a dolgot, mert egy egyszerű hosszabbító kábelnél azért többre lesz szükségünk. Az viszont tény, hogy nagyjából egy liter benzin áráért 100 km-t tehetünk meg, ha otthon töltjük fel nappali áramtarifával számolva.

Első körben ki kell választani a megfelelő töltőkészüléket, amit a helyszíni elektromos hálózat felmérése előz meg. Erre azért van szükség, mert a lakossági szegmensben a villamoshálózatok 95%-a az otthoni, háztartási berendezésekre lett optimalizálva, ezért nincsenek felkészítve a hosszan tartó áramleadásra. Ez viszont elengedhetetlen, ha az elektromos autó töltése otthon történik. A vezetékek minőségét érdemes egy szakemberrel ellenőriztetni, mert így elkerülhetőek a későbbiekben a kompatibilitási gondok és garantálható a biztonságos üzemelés.