Bár a kompresszorok kínálata mára meglehetősen letisztult, mégis alapvető különbségek fedezhetők fel az egyes típusok között. Ez akár kategórián belül is igaz, de főleg akkor, ha a két fő termékcsalád eltéréseit vizsgáljuk, mely az alkalmazhatóságra is hatással van.

Áramvonalas kínálat

A kompresszorok kínálatának egyik különleges vonása, hogy viszonylag kevés típus is képes megfelelni minden felhasználói elvárásnak. Teszik mindezt úgy, hogy konkrét termékskálából is csupán kettőt találhatunk a forgalmazók polcain. Nem mindig volt ez így, ám a technológiai fejlődés és ezzel együtt az eszközök is folyamatosan fejlődtek. A kompresszorok esetén a fő attribútumot a működési elv jelenti, melyből számos különböző bukkant fel az évtizedek során, jó részük pedig azóta el is tűnt.

Napjainkra két működési elv és ezzel együtt két típus maradt fenn, név szerint a dugattyús- illetve a csavarkompresszor termékcsaládok. Érdekes módon ez a két halmaz viszonylag élesen elkülönül egymástól, hiszen mindkét esetben jól körülhatárolható alkalmazási területekkel találkozhatunk. A dugattyús kompresszorok jellemzően a hobbi- és barkács felhasználók számára jelentenek kedvező megoldást, míg egy csavarkompresszor inkább az ipari szektor szereplőinek nyújt alternatívát.

Belül rejlő teljesítmény

A kompresszorokban alkalmazott működési elv azért is fontos, mert a teljesítményt is alapjaiban határozza meg. A termékskála két végén két eltérő konstrukcióval találkozunk, melyek más fókuszpontokkal rendelkeznek. A dugattyús kompresszorok lényegében a lehető legegyszerűbb technológiát alkalmazzák, így teljesítményük kisebb és szakaszos. Cserében kifejezetten költséghatékony készülékek, a fenntartási és karbantartási költségek is minimálisak. Ezek miatt azonban elsősorban hobbi célokra alkalmasak.ű

Ezzel szemben egy csavarkompresszor már mérnöki precizitással összerakott szerkezet, melynek belsejében két egymással ellentétesen forgó csavar felel a levegő sűrítéséért. Ez a technológia pedig egészen nagy teljesítményre is képes, akár folyamatosan, mely tulajdonságok az ipari szereplők számára nélkülözhetetlenek. Ezért is alakulhatott úgy, hogy az iparban szinte kizárólag a csavarkompresszor jöhet szóba, mint a sűrített levegőért felelős háttéreszköz.

Sokrétű alkalmazások

Habár való igaz, hogy a csavarkompresszor az ipari szektorban való alkalmazásra hivatott, azok a feladatkörök, melyben hasznosíthatók a képességei ettől jóval szélesebb spektrumon mozognak. A legkorszerűbb modellek például már az automatizált rendszerekhez is képesek alkalmazkodni, így pedig akár önállóan is képesek pneumatikus gyártósori eszközök, gépek támogatására. A folyamatos teljesítmény már csak e tekintetben is fontos, hiszen a termelés legkisebb szünete is komoly károkkal járhat.

Emellett persze sok más feladatban is hasznosítható a csavarkompresszor. Tisztítási munkák, minőségellenőrzés, különböző eszközök háttértámogatása, vagy akár olyan speciális területek is, mint a festés, permetezés és még sorolhatnánk. A csavarkompresszor másik nagy előnye tehát a teljesítmény mellet a sokoldalúság. Az általa előállított sűrített levegő alkalmazási lehetőségei ugyanis kifejezetten sokrétűek és később várhatóan újabb opciók iratkoznak majd fel a listára.