ABS kocka hiba

Egyik szerelő sem fog csodálkozni, ha úgy érkezel a szervizbe, hogy az ABS kocka meghibásodott. Miért? Mert a Suzuki ABS kocka vezérlői széria hibásak. Éppen ezért nem is ajánlott a bontott alkatrész beszerzése. Csak arra jó, hogy rövid ideig megoldódjon a probléma, azután az egész kezdődik elölről.

Bármikor és bárhol is ér minket az autó meghibásodása, szeretnénk a lehető legkevesebből megúszni, ami teljesen érthető. Vadásszuk a megbízható, de olcsón dolgozó szervizeket és aggodalommal vesszük szemügyre az alkatrészárakat.

Mi tehát a lehetőségünk, ha nem akarunk az új alkatrészért borsos árat fizetni? A megoldás egyszerű és gyors, amit minden Suzuki autó tulajdonosnak ismernie kellene. Az alkatrész javítható! Persze a Suzuki ABS kocka javítás nagy figyelmet és szaktudást igénylő munka, nem mindegy, hogy kinek a kezébe kerül. Ahol gépészmérnökök és elektromérnökök részvételével történik a javítás, ott biztosak lehetünk az eredményben. A hozzá adott 1-5 év garancia pedig csak hab a tortára.

Miért romlik el az ABS kocka?

Az ABS vezérlője hibásodik meg. Ennek gyakran az az oka, hogy elmarad a szükséges időközönkénti fékfolyadék csere és az oly érzékeny elektromos alkatrész hordalékkal lesz tele. A meghibásodást több tünet is jelzi, viszont az ABS lámpa nem feltétlen fog világítani.

  • a fékhatás határozottan csökken
  • szivárogni kezd a fékolaj
  • az autó keresztbe fordul, ha egy erőteljeset fékezünk
  • egész lent fog a fék
  • a fékpedál beesik, becsúszik

Ilyenkor a fékolaj rossz irányba áramlik, ez okozza a fenti tüneteket. Az autó már kevésbé irányítható a fékezések alkalmával, a biztonságos megállás bizonytalanná válik. Mint tudjuk, a blokkolásgátló feladata pont az lenne, hogy egy erős fékezéskor megóvja az autót a kipördüléstől vagy megcsúszástól. Hibás ABS kocka esetén ebben feleslegesen reménykedünk.

A hibás alkatrész javítás után tökéletesen működik majd és az ABS újra kifogástalanul látja el feladatát. Persze nem dőlhetünk hátra karba tett kézzel, ezentúl oda kell figyelnünk a rendszeres fékfolyadék cserére. Ebből is lehetőleg jó minőséget válasszunk.