futas motivacio

Vannak napok, amikor úgy érezzük, hogy kirobbanó formában vagyunk és alig várjuk, hogy felkeljünk és egy jó kis reggeli futással vezessük le az energiánkat. Azonban ez nem mindig van így, előfordulhat az ellenkezője is. Vagyis, hogy nulla motivációt érzünk arra, hogy mozogjunk, és még délután vagy este sem tudjuk rávenni magunkat, hogy megtegyünk néhány kilométert.

A futás motiváció nélkül nem egy élvezetes tevékenység. Ha „muszájból” meg is csináljuk, mert nem akarjuk, hogy lelkiismeret furdalásunk legyen, az ugyan dicséretes, hosszútávon viszont ártalmas. Idővel ugyanis szinte biztos, hogy kiégünk benne és lehet, hogy egy életre elmegy tőle a kedvünk.

A futás motivációval az igazi

Nincs jobb annál, mint amikor van kedvünk a mozgáshoz, mert akkor egy igazán szerethető élmény lesz számunkra, amit újra meg akarunk ismételni. Ehhez először is el kell fogadnunk azt a tényt, hogy a motiváció nem egy állandó dolog. Folyamatosan változik, hol erősebben, hol gyengébben van jelen bennünk. Azt, hogy ez miért van így. hosszasan lehetne fejtegetni, de most legyen elég annyi, hogy sok minden hatással van rá, például a hangulatunk, az érzelmi állapotunk és az aktuális erőnlétünk is.

Mivel a futás motivációval sokkal élvezhetőbb, így érdemes törekednünk arra, hogy a „gyengébb” napjainkon motiváljuk magunkat. Ha eddig például mindig csak este futottunk, akkor érdemes kipróbálni a reggeli futást. Ha eddig mindig sprinteltünk, akkor kocogjunk helyette vagy ha eddig mindig pályán futottunk, akkor menjünk terepre. Sokszor azért válunk kedvtelenné, mert túl egyhangúvá válik a mozgás.

Amikor itt az ideje pihenni

Önmagunk motiválása szuper dolog, ugyanakkor fontos az is, hogy felismerjük, amikor pihenésre van szükségünk. Ha ki vagyunk fáradva, akkor egy frissítő reggeli futás sem hozza vissza a kedvünket, még akkor sem, ha csodás környezet vesz körül minket. Van, amikor egyszerűen csak be kell iktatnunk az edzéstervünkbe pár nap pihenőt, hogy utána újra vissza tudjunk térni a pályára és lendületesen bele tudjuk vetni magunkat a mozgásba.