szexuális probléma

A teljesítménnyel kapcsolatos szorongásokról először az iskolapad, illetve a munkahely jut eszünkbe, pedig a szexuális életben ugyanígy jelen van ez a probléma.

A szexualitásban megjelenő szorongás hátterében önértékelési zavar, párkapcsolati probléma is állhat, aminek a szexuális magatartásra gátló hatása lehet. A szorongás arra készteti az egyént, hogy leküzdje a félelmet keltő veszélyt, vagy elmeneküljön, ami az intim ellazulásnak erősen ellentmond. Így a teljesítményszorongás egyértelműen szexuális problémákhoz vezet.

A férfiak esetében a mentális stabilitás hiányaként megjelenő szexuális funkciózavar szembetűnőbb és kevésbé leplezhető, mint a női nem esetében ugyanez. Könnyen társul hozzá kudarcélmény, majd ezután az újabb sikertelenségtől való félelem tovább mélyítheti a már egyébként is jelen lévő szorongást. Szimplán ebből is kialakulhat teljesítményszorongás.

Ahhoz, hogy a szexuális élmények átéléséhez mindkét fél alkalmas legyen, lelki, idegrendszeri, hormonális és testi ráhangolódás szükséges. Az esetleges kudarc túlértékelésére a teljesítménycentrikus személyek hajlamosabbak és ennek hatására könnyen általánosítanak és alakítanak ki negatív gondolatokat az intim együttlétekkel kapcsolatban.

A szexuálpszichológus segíthet elhárítani az akadályokat a harmonikus szexuális élethez vezető útról. A pácienssel közösen megfejti, hogy mi vezet a jelenséghez és a kiváltó tényezőkre fókuszálva csökkenti, megszünteti a szorongást. Elérhetőségét a furedi.hu  oldalon megtaláljuk.

Számos szorongáscsökkentő technika szintén sikerhez vezethet, melyek között ott a sport, a mélylégzés és a fókusz áthelyezése is a teljesítményről az érzékekre szeretkezés közben.

Persze a megfelelő technikák alkalmazására támogatás nélkül sokan nem képesek, ami az erős érzelmi érintettség miatt érthető is. Hiába szeretné átadni magát az érintett fél a pillanat örömének, ha olyan erős benne a társának való megfelelési vágy, amit nem tud leküzdeni. Csak azon fog kattogni az agya, hogy éppen jó -e, szerethető -e, ami ellehetetleníti az önfeledt élmény és egyenes út lesz a kapcsolati és szexuális problémákhoz.

A személyre szabott, egyéni folyamat, amit a szexuálpszichológus nyújthat elhozhatja a változást és a szexualitásban kiteljesedő harmóniát. A teljesítményszorongás minden életkorban felbukkanhat, legyen az az első kapcsolatában próbálkozó fiatal, vagy kapuzárás előtt álló középkorú személy. Szégyellni nem szabad a nehézségeket, sokkal okosabb dolog mielőbb a terápiás megoldások felé venni az irányt.